Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. Augusztus 17. 07:53, hétfő | Helyi
Forrás: TEOL

Zebrát tálalt a tévés főzőshow-ban Harmati Ákos

Zebrát tálalt a tévés főzőshow-ban Harmati Ákos

Harmati Ákos Kurdon nőtt fel, a vendéglátás iránti szeretetet nagyszüleitől örökölte. Hosszú utat járt be, amely egészen az RTL Klub Konyhafőnök című műsoráig vezetett.

– Ez volt az első alkalom, hogy jelentkezett a műsorba?

Két évvel ezelőtt már jelentkeztem az RTL Klub Konyhafőnök című műsorába, hogy kipróbáljam magam. De akkoriban Sásdon keményen dolgoztam a saját vállalkozásomon, és nem volt még annyi tapasztalatom, hogy felelősségteljesen bele merjek vágni egy ilyenfajta megmérettetésbe. Egyébként szeretem a kihívásokat, és ahhoz, hogy nem vágtam bele mindjárt, az is hozzátartozik, hogy pincér végzettségem van, és akkor még nem éreztem azt a tudást. De ma már magabiztosan főzök a dombóvári éttermem konyhájában.

– Miként jutott el idáig?

Rengeteg tanulás, utánajárás és munka árán. Alázattal álltam a feladathoz, és sok időt töltöttem új konyhai technológiák elsajátításával. Úgy gondolom, hogy egy étteremben a pincér és a szakács két ellentétes oldalon áll. A pincér a vendégek álláspontját, igényeit képviseli, míg a szakács egy adott alapanyagból dolgozva megpróbálja a legjobbat kihozni. A munkám során sokszor tapasztaltam a két szakmát képviselő kolléga között a konfliktust, a feszültséget. Most már megértem mindkét oldalt. Valahol kényszerpálya is volt, hogy megtanultam főzni, de ma már élvezem a konyhában töltött időt. Nyilvánvaló, hogy még sokat kell fejlődnöm, de érzek magamban elég kitartást, alázatot, és legfőképpen nagyon sok pozitív visszacsatolást kapok, hogy továbbmenjek a tervezett úton.

– Milyen indíttatásból vállalta el idén a szereplést?

– Idén februárban láttam arra lehetőséget és időt a vállalkozásom mellett, hogy kipróbáljak egy újabb kihívást, és részt vettem a műsorban. Készültem, és a stábtól is rengeteg segítséget kaptam. Úgy érzem, tanultam egy-két új fogást is. Mikor bekerültem a casting adásba, egy különleges ételt, zebra steaket tálaltam. Úgy gondolom, hogy elég jól sikerült, a hús omlós volt. De nem jutottam tovább. Akkor persze óriási csalódás volt, azonban amikor hazaértem, és azt tapasztaltam, hogy az éttermem jól működik, nincs üres asztal, akkor helyreállt az egyensúly a lelkemben. Azóta is egyre többen kóstolják meg ételeinket.

– Miben látja sikerének titkát?

– Szüleim, családom folyamatosan támogat, és ez számomra a leglényegesebb. Emellett alázattal tanulok és dolgozom. Nem utolsósorban egy igen jó csapatot sikerült összeállítanom; párom felügyeli az étterem mindennapjait, amíg én a konyhában készítem az ételeket, és mindenkire számíthatok a pincértől a konyhai kisegítőig egyaránt. Ha van időm és megtehetem, reggel saját magam válogatom össze, szerzem be az alapanyagokat, és elsődleges szempont az étlap összeállításánál a vendégkör igénye. Próbálok folyamatosan újítani, van az étlapon például krokodilhúsból készült különlegesség is. Egy igazi családias éttermet sikerült létrehoznunk egy dunántúli kisvárosban.

Végigjárta a szakmai ranglétrát

Kurdon nőtt fel Harmati Ákos, ahol szülei és nagyszülei ismertették meg a szakmával. Már gyermekkorában a látókörébe került a vendéglátóipar. A középiskola után pincér szakmával vágott neki a nagyvilágnak, és közel nyolc éven keresztül dédelgette álmait munka közben külföldön. Először poharakat mosogatott, majd szép lassan lépegetett fel a raglétrán. Sásdon nyitotta meg saját vállalkozását pár évvel ezelőtt úgy, hogy mellette főállása volt. A bisztró jellegű éttermében a hamburger volt a fő attrakció, de szívesen főzött igény szerint vendégeinek. Dombóvárról, Pécsről és a fővárosból is szívesen látogatták meg Ákost barátai, ismerősei. Majd szép lassan, rengeteg türelemmel és szülői segítség mellett fejlődött, építkezett. Két éve nyitotta meg Dombóváron éttermét, és idén februárban belekóstolt a főzőműsorok világába is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.