Hírek
2020. Augusztus 17. 07:53, hétfő |
Helyi
Forrás: TEOL
Zebrát tálalt a tévés főzőshow-ban Harmati Ákos
Harmati Ákos Kurdon nőtt fel, a vendéglátás iránti szeretetet nagyszüleitől örökölte. Hosszú utat járt be, amely egészen az RTL Klub Konyhafőnök című műsoráig vezetett.
– Ez volt az első alkalom, hogy jelentkezett a műsorba?
Két évvel ezelőtt már jelentkeztem az RTL Klub Konyhafőnök című műsorába, hogy kipróbáljam magam. De akkoriban Sásdon keményen dolgoztam a saját vállalkozásomon, és nem volt még annyi tapasztalatom, hogy felelősségteljesen bele merjek vágni egy ilyenfajta megmérettetésbe. Egyébként szeretem a kihívásokat, és ahhoz, hogy nem vágtam bele mindjárt, az is hozzátartozik, hogy pincér végzettségem van, és akkor még nem éreztem azt a tudást. De ma már magabiztosan főzök a dombóvári éttermem konyhájában.
– Miként jutott el idáig?
Rengeteg tanulás, utánajárás és munka árán. Alázattal álltam a feladathoz, és sok időt töltöttem új konyhai technológiák elsajátításával. Úgy gondolom, hogy egy étteremben a pincér és a szakács két ellentétes oldalon áll. A pincér a vendégek álláspontját, igényeit képviseli, míg a szakács egy adott alapanyagból dolgozva megpróbálja a legjobbat kihozni. A munkám során sokszor tapasztaltam a két szakmát képviselő kolléga között a konfliktust, a feszültséget. Most már megértem mindkét oldalt. Valahol kényszerpálya is volt, hogy megtanultam főzni, de ma már élvezem a konyhában töltött időt. Nyilvánvaló, hogy még sokat kell fejlődnöm, de érzek magamban elég kitartást, alázatot, és legfőképpen nagyon sok pozitív visszacsatolást kapok, hogy továbbmenjek a tervezett úton.
– Milyen indíttatásból vállalta el idén a szereplést?
– Idén februárban láttam arra lehetőséget és időt a vállalkozásom mellett, hogy kipróbáljak egy újabb kihívást, és részt vettem a műsorban. Készültem, és a stábtól is rengeteg segítséget kaptam. Úgy érzem, tanultam egy-két új fogást is. Mikor bekerültem a casting adásba, egy különleges ételt, zebra steaket tálaltam. Úgy gondolom, hogy elég jól sikerült, a hús omlós volt. De nem jutottam tovább. Akkor persze óriási csalódás volt, azonban amikor hazaértem, és azt tapasztaltam, hogy az éttermem jól működik, nincs üres asztal, akkor helyreállt az egyensúly a lelkemben. Azóta is egyre többen kóstolják meg ételeinket.
– Miben látja sikerének titkát?
– Szüleim, családom folyamatosan támogat, és ez számomra a leglényegesebb. Emellett alázattal tanulok és dolgozom. Nem utolsósorban egy igen jó csapatot sikerült összeállítanom; párom felügyeli az étterem mindennapjait, amíg én a konyhában készítem az ételeket, és mindenkire számíthatok a pincértől a konyhai kisegítőig egyaránt. Ha van időm és megtehetem, reggel saját magam válogatom össze, szerzem be az alapanyagokat, és elsődleges szempont az étlap összeállításánál a vendégkör igénye. Próbálok folyamatosan újítani, van az étlapon például krokodilhúsból készült különlegesség is. Egy igazi családias éttermet sikerült létrehoznunk egy dunántúli kisvárosban.
Végigjárta a szakmai ranglétrát
Kurdon nőtt fel Harmati Ákos, ahol szülei és nagyszülei ismertették meg a szakmával. Már gyermekkorában a látókörébe került a vendéglátóipar. A középiskola után pincér szakmával vágott neki a nagyvilágnak, és közel nyolc éven keresztül dédelgette álmait munka közben külföldön. Először poharakat mosogatott, majd szép lassan lépegetett fel a raglétrán. Sásdon nyitotta meg saját vállalkozását pár évvel ezelőtt úgy, hogy mellette főállása volt. A bisztró jellegű éttermében a hamburger volt a fő attrakció, de szívesen főzött igény szerint vendégeinek. Dombóvárról, Pécsről és a fővárosból is szívesen látogatták meg Ákost barátai, ismerősei. Majd szép lassan, rengeteg türelemmel és szülői segítség mellett fejlődött, építkezett. Két éve nyitotta meg Dombóváron éttermét, és idén februárban belekóstolt a főzőműsorok világába is.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 21. 10:55, csütörtök | Helyi
A Szivárvány Óvoda madár- és méhecskebarát konyhakertje bekerült a legszebbek közé
A Dombóvári Szivárvány Óvoda madár- és méhecskebarát konyhakertje idén bekerült a „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” verseny legszebb 20 kertje közé, és országos díjra jelölték.
2024. November 19. 08:20, kedd | Helyi
A dombóvári rendőrök vasúti közlekedés biztonságáért végzett munkáját ismerték el
A két szervezet együttműködésének keretében a napokban a MÁV Területi Vasútbiztonság munkatársai Szabó Szilvia és Tóth Zoltán részére jutalmat adtak át a vasútbiztonság érdekében végzett munkájuk elismeréseként.
2024. November 18. 13:56, hétfő | Helyi
Ismét az állami gondoskodásban nevelkedő gyermekeket segíti a Coop
Közel 8 tonnányi sajátmárkás élelmiszer adomány érkezett Tolna vármegyébe.
2024. November 18. 10:03, hétfő | Helyi
Jótékonysági akciót szervezett a Dombóvári Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete
Dombóvári Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete hirdetett akciót tagjai között, jótékonysági céllal.