Városlista
2022. május 19, csütörtök - Ivó, Milán

Hírek

2021. November 20. 17:00, szombat | Helyi

100 éve született dr. Takács Lajos néprajzkutató

100 éve született dr. Takács Lajos néprajzkutató

Az Európában is jegyzett kutató, történész, nyelvész várongi szülőházánál emlékeztek meg születésének 100. évfordulójáról.

A szülőfalu polgármestere, Brunner Dezső és a képviselőtestület szervezésében valósulhatott meg a kis ünnepség.

Vincze Márta képviselő köszöntötte a megjelent vendégeket és rokonokat, leszármazottakat.

Majd Tomisa Ilona PhD. a MTA Néprajztudományi Intézet ny. tudományos főmunkatársa osztotta meg Takács Lajossal kapcsolatos élményeit és munkakapcsolatát. Ő még több éven át dolgozhatott a néprajzkutatóval és elmondta, hogy egy igen nagytudású, szelíd, mindig jókedvű, segítőkész embert ismerhetett meg személyében.

Ezután Bodó Imre ny. agrármérnök, helytörténész emlékezett a nagy néprajzkutatóra. Elmondta, hogy ő személyesen is ismerhette Lajos bácsit. Találkozásaikkor több könyvét is dedikációval látta el. Takács Lajos a „szülőföld szolgájá”-nak tartotta magát. Ő valóban a népét jól ismerő, szelíd, egyszerű ember volt. 1981-ben testvére, Pista bácsi szőlőjénél fogadta a helytörténeti kutatót. A göllei monográfiája néprajzi részét lektorálta.
„Emlékszem, a diófa alatt lévő asztalnál beszélgettünk, talán három alkalommal is találkoztunk. A monográfiához gratulált, amely két kötetben megjelenhetett, még 1987-ben, illetve az agrártörténet 1997-ben” - jegyezte meg Bodó Imre.
Hallatlan nagy fegyelemmel és rendkívüli tudatossággal építkező életpálya szakadt meg Takács Lajos 1985. február 7-én bekövetkezett halálával.

75. születésnapjára emlékezve, Bodó Imre kezdeményezésének köszönhetően, márványtáblát avattak a szülőházánál, éppen 25 esztendeje (november 10.), ugyanezen a napon.

„Hálás vagyok a Teremtőnek, hogy megismerhettem a nagyszerű szakembert és az Embert, aki készségesen fogadott, segítette munkámat. Példaképemmé vált és neki is köszönhetem, hogy helytörténész lettem”- fejezte be visszaemlékezését a dombóvári helytörténész.

Fekete István Kulturális Egyesület

Címkék: néprajz, Várong

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 19. 08:40, csütörtök | Helyi

Megújult Nepomuki Szent János szobra

Május 16. - Nepomuki Szent János napja. Megújult az ismeretlen ismerős szobor, melyet mindenki ismer, de kevesen állnak meg előtte...

2022. Május 18. 09:21, szerda | Helyi

A hónap műtárgya – Fekete István Múzeum

Május hónapban Gulyás József (1938–2017) néhai dombóvári festőművész képét ajánlom szíves figyelmükbe, melyet 2000-ben készített el a múzeum számára.

2022. Május 17. 18:10, kedd | Helyi

Varga Mihály: válságálló a magyar gazdaság

Továbbra is válságálló a magyar gazdaság, a kormányzati intézkedések eredményesen tompították az orosz-ukrán háború hatását

2022. Május 17. 08:31, kedd | Helyi

Pályázatot hirdet a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum „Szer-telenül” címmel

Május 27-ig várják a pályaműveket rajz, vers és esszé kategóriákban.