Városlista
2021. december 8, szerda - Mária

Hírek

2021. November 20. 17:00, szombat | Helyi

100 éve született dr. Takács Lajos néprajzkutató

100 éve született dr. Takács Lajos néprajzkutató

Az Európában is jegyzett kutató, történész, nyelvész várongi szülőházánál emlékeztek meg születésének 100. évfordulójáról.

A szülőfalu polgármestere, Brunner Dezső és a képviselőtestület szervezésében valósulhatott meg a kis ünnepség.

Vincze Márta képviselő köszöntötte a megjelent vendégeket és rokonokat, leszármazottakat.

Majd Tomisa Ilona PhD. a MTA Néprajztudományi Intézet ny. tudományos főmunkatársa osztotta meg Takács Lajossal kapcsolatos élményeit és munkakapcsolatát. Ő még több éven át dolgozhatott a néprajzkutatóval és elmondta, hogy egy igen nagytudású, szelíd, mindig jókedvű, segítőkész embert ismerhetett meg személyében.

Ezután Bodó Imre ny. agrármérnök, helytörténész emlékezett a nagy néprajzkutatóra. Elmondta, hogy ő személyesen is ismerhette Lajos bácsit. Találkozásaikkor több könyvét is dedikációval látta el. Takács Lajos a „szülőföld szolgájá”-nak tartotta magát. Ő valóban a népét jól ismerő, szelíd, egyszerű ember volt. 1981-ben testvére, Pista bácsi szőlőjénél fogadta a helytörténeti kutatót. A göllei monográfiája néprajzi részét lektorálta.
„Emlékszem, a diófa alatt lévő asztalnál beszélgettünk, talán három alkalommal is találkoztunk. A monográfiához gratulált, amely két kötetben megjelenhetett, még 1987-ben, illetve az agrártörténet 1997-ben” - jegyezte meg Bodó Imre.
Hallatlan nagy fegyelemmel és rendkívüli tudatossággal építkező életpálya szakadt meg Takács Lajos 1985. február 7-én bekövetkezett halálával.

75. születésnapjára emlékezve, Bodó Imre kezdeményezésének köszönhetően, márványtáblát avattak a szülőházánál, éppen 25 esztendeje (november 10.), ugyanezen a napon.

„Hálás vagyok a Teremtőnek, hogy megismerhettem a nagyszerű szakembert és az Embert, aki készségesen fogadott, segítette munkámat. Példaképemmé vált és neki is köszönhetem, hogy helytörténész lettem”- fejezte be visszaemlékezését a dombóvári helytörténész.

Fekete István Kulturális Egyesület

Címkék: néprajz, Várong

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 11:11, kedd | Helyi

Minden óvodás kapott csomagot a Mikulástól

A tavalyi évhez hasonlóan Dombóvár Város Önkormányzata 600 ajándékcsomaggal készült és juttatta el a városban található öt óvodába.

2021. December 06. 14:33, hétfő | Helyi

REMÉNY - Advent második vasárnapja

Advent második vasárnapjához kötődve az egész hétvégén színes programok várták a kedves lakosságot és az érdeklődőket.

2021. December 04. 14:00, szombat | Helyi

Fekete Istvánról hallhattak az otthon lakói

A Kiss Ferenc Református Idős Otthon vendége volt Bodó Imre, a Fekete István Kulturális Egyesület elnöke, helytörténész, aki Fekete István író életéről és munkásságáról tartott előadást a lakóknak.

2021. December 03. 13:40, péntek | Helyi

25 éves a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület

Tisztelt Olvasó! Egy rövid ismertetőt szeretnénk közreadni egyesületünk történetéről. A részletes megemlékezést a 2021. évi évkönyvünkben adjuk majd közre.