Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. December 10. 10:12, hétfő | Helyi
Forrás: Dombó Média

22 napirendi pontot tárgyalt a képviselő-testület

22 napirendi pontot tárgyalt a képviselő-testület

A város önkormányzata november 29-én tartotta legutóbbi ülését, ahol döntés született többek között a településen élő 80 év feletti időseknek nyújtandó karácsonyi segítségről

és arról, hogy a székelyek után a Felvidékről idetelepített magyaroknak is állítanak kopjafát, ezen felül pedig nevet adtak egy új térnek.

A 22 napirendi pont tárgyalása során az Integrált Önkormányzati Szolgáltató Szervezet új vezetőjévé azt a Szijjártó Jánosnét választották, aki eddig is betöltötte ezt a posztot.
Bódogné Pethes Janka, a Felvidékről származó dombóváriak önkéntes képviselője azzal a kéréssel fordult a várost vezető grémiumhoz, hogy a Hamulyák Közalapítvány segítségével szeretnének az említett területről a lakosságcseréről szóló megállapodás értelmében 1947-ben és 1948-ban idetelepített magyarok tiszteletére egy kopjafát állítani a Szent László téren. A nevezett közterületen a hasonló sorsú székelyeknek is létrehoztak már korábban egy emlékhelyet. A képviselő-testület természetesen támogatta a kezdeményezést.
Szabó Loránd szerint a kormány csak az országgyűlési választások esztendejében ad ajándékot a nyugdíjasoknak, így onnan nem várhatnak semmilyen segítséget karácsony előtt a helyben élő „szépkorúak”. Dombóváron viszont hagyomány az, hogy minden évben az adventi időszakban az önkormányzat meglepi az idős embereket. Idén sem lesz ez másként: a 80 év feletti mintegy 850 városlakó fejenként 4.000 forintos Erzsébet-utalványt kap.
Az üléséről a polgármester úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hónapokhoz hasonlóan ez is igen konstruktív volt, rövid idő alatt nagyobb vita és főleg személyeskedés nélkül zajlott le.

Halálukban találkoznak a szerelmesek
Az élet szétszakította őket: egyikükből II. világháborús mártír lett, a másikból híres fejszámolóművész. Szerelmük soha nem teljesedett be, most Dombóváron - ahol 80 éve nyaranta találkoztak - újra együtt lehetnek.
A város képviselő-testülete bő egy éve döntött úgy, hogy egy újonnan kialakított utcát Pataki Ferencről neveznek el. A híres fejszámolóművész a településről indult világhódító útjára, tavaly nyáron 97 éves korában hunyt el, az önkormányzat a közterület elnevezésével tisztelgett előtte.
Szenes Hanna 1921. július 17-én született Budapesten értelmiségi zsidó családba. Közeli rokona volt a dombóvári Sas (korábban Spitzer) családnak, szinte minden vakációját a településen töltötte unokatestvéreinél. Itt ismerkedett meg a vele egykorú Pataki Ferenccel, a helyi gimnázium tanulójával.
A lány 1939-ben Palesztinába költözött. Négy évvel később elhatározta, hogy Magyarországra utazik és segít a zsidóság kimenekítésében. 1944 elején angol katonaként ejtőernyős kiképzésen vett részt Egyiptomban, márciusban a jugoszláv partizánok által ellenőrzött területre dobták le két ejtőernyőstársával. A határon júniusban - Magyarország német megszállása után - sikerült belépniük. Amikor átjutottak a Dráván, akkor Szenes Hannát egy csendőrjárőr elfogta és Gestapo fogságába került. A fiatal nőt kegyetlenül megkínozták, majd a nyilas hatalomátvételt követően 1944. november 7-én Budapesten a Margit körúti fogházban ítélethirdetés nélkül kivégezték. Később naplóját és írásait több nyelven, köztük magyarul is kiadták, versei közül néhányat meg is zenésítettek. Életéről a világ több országában filmek is készültek, sokan a modernkori zsidó történelem egyik legismertebb hősének és példaképének tartják.
Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere elmondta, hogy ebből a kultuszból hazánkban nem sokat lehetett és lehet érezni, egyetlen közterületről tud, amit a hősről neveztek el. Részben ezért döntöttek a november 29-i ülésen a képviselő-testület tagjai úgy, hogy a Pataki Ferenc utca végében lévő teret Szenes Hannáról nevezik el, másodsorban pedig azért, mert Szenes Hannát gyengéd szálak fűzték fiatal korában a később fejszámoló-művésszé vált fiúhoz. Ők azonban 1939 után nem találkoztak többet, szerelmük sem teljesedhetett be.
A város vezetői a Farkas Attila Tanuszoda előtti területre egy kis terecskét álmodtak meg utcabútorokkal, köztéri világítással, Szenes Hannára és Pataki Ferencre emlékeztető installációval, valamint megújuló növényzettel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:24, kedd | Helyi

Dombóvár egyik legnagyobb sportolójára emlékeztek

Buzánszky Jenő 99 évvel ezelőtt, 1925. május 4-én született Újdombóváron.

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.