Városlista
2024. április 14, vasárnap - Tibor

Hírek

2024. Február 18. 06:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OMSZ

60 éve állt csatasorba a mentőszolgálatnál ez a jármű

60 éve állt csatasorba a mentőszolgálatnál ez a jármű

1964-ben egy új típusú, méreteiben rendkívül impozáns gépkocsival gyarapodott az Országos Mentőszolgálat rohamkocsiparkja.

Az első kocsi betegterét a Medicor Művek gépjárműveket átalakító részlegében Aradi László tervező mérnök tervei alapján alakították ki, a jármű karosszériájának átalakítását, a hátsó ajtók beépítését már korábban elvégezték. A gyakorlati kivitelezés dr. Felkai Tamásnak, a rohamkocsi-szolgálat főorvosának szakmai útmutatása alapján történt, a megkülönböztető hang- és fényjelzést pedig utólag, a Mentőszolgálat munkatársai helyezték el a gépkocsin. A többi Robur gépkocsi már az Országos Mentőszolgálat belső, házilagos átalakításában, a Markó utcai szerelőműhelyben készült el.A 3346 cm3-es és 70 LE-s Robur LO 2500-as típusú rohamkocsik az 1970-es évekig, a Mercedesek elterjedéséig futottak. A tekintélyt parancsoló, de gyengébb motorteljesítményű Roburok emelhető-állítható hordágyukkal, nívósan kivitelezett fiókos szekrénysorukkal és kézmosó csappal ellátott komfortos betegterükkel a maguk idején ideális darabjai voltak a rohamkocsi-szolgálatnak. A kultikus mentőautó ma is megtekinthető a Kresz Géza Mentőmúzeum veterángarázsában!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Bodrogi 90 - Gálaműsorral köszöntik a Kossuth-díjas színészt

2024. Április 11. 16:24, csütörtök | Életmód

Napos, nyárias idő várható a hétvégén

Jellemzően napos, nyugodt, nyárias idő várható a hétvégén, bár a szél élénk lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül alakul, de vasárnap akár 31 fok is lehet