Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Január 09. 22:30, hétfő | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

A Főszolgabírói laktól a Múzeum épületéig - könyvajánló

A Főszolgabírói laktól a Múzeum épületéig - könyvajánló

Igyekszünk kedvet csinálni egy, a Dombóvári Városszépítők által még 2011 őszének elején megjelentetett kötethez az utolsó, még megmaradt ötven példány jövőbeli tulajdonosainak figyelmére számítva.

A könyv értékesítéséből származó bevétel a helytörténeti gyűjtemény ez évi munkáját hivatott elősegíteni a szerző és a támogatók rendelkezése szerint.

Dr. Szőke Sándorné: A Főszolgabírói laktól a Múzeum épületéig (1895-2001-2011) Helytörténeti sorozat 10. Dombóvár, 2011. 112 p.

Könyvajánló – nem csak – dombóváriaknak

Kik voltak a főszolgabírók és szolgabírák, mi volt a feladatuk például a 19. és 20. század magyar közigazgatásban? Mikor és hogyan, milyen feltételek teljesítése nyomán került el végre Tamásiból a névadó nagyközségbe a Dombóvári Járás székhelye? Ki és mennyi idő alatt, milyen feltételekkel kiírt s teljesített feltételekkel tervezte és építette meg a hazai jogszolgáltatás egy sajátosságát jelző főszolgabírói hivatalt? Kik lakták azt a becses épületet, amely már a korabeli köztudatba mint „kiskastély” vonult be, s 115 éve alatt ma is a helyi kommunitás egyik becses építészeti emléke? – Ilyen és hasonló kérdésekkel szembesült több évtizedes pedagógusi és kutatói pályája során Dr. Szőke Sándorné, akinek jóvoltából az elmúlt év őszének elején jelent meg újabb hézagpótló hely- és intézménytörténeti, de tartalom és földrajzi szempontból is mindezeken túl növő tanulmánya. „A Főszolgabírói laktól a Múzeum épületéig (1895-2001-2011).” címmel, a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület Helytörténeti sorozatának 10. köteteként látott napvilágot az izgalmas feltáró és bemutató munka.

Öt nagyobb fejezettel és azon belül további tagolásban tárul fel Dombóvár legutolsó 140 évének minden fontos településarculat-formáló mozzanata; az Esterházy-domínium urainak és bérlőinek fejlesztő tevékenységétől az ennek is köszönhető vasúti csomóponti szerep s abból fakadó életmód-alakuláson át a koalíciós időkig. Az itt először közölt eredeti dokumentumok nem csak nyomtatott kópiák, hanem olvasható és értelmezhető átiratokban is szerepelnek; néhány korábbról ismert iratot pedig ismét elővett szerzőnk és immár azoknak végleges és megnyugtató értelmezést adott. Lényeges, hogy a (jobbára a szekszárdi székhelyű) Tolna megyei Levéltárból származó anyagokat összevetette és mintegy megszólaltatta helyi és elszármazott lakosokkal, szemtanúkkal készített interjúk segítségével.

A 112 oldal terjedelmű és B/5 formátumú kötet becsét mindezeken túl még az is adja, hogy a kiadó anya-egyesület önrésze mellett számos lokálpatrióta anyagi adománya révén jelenhetett meg a mű, példát adva e zordnak és szűknek titulált időkben is a valódi lokálpatriotizmusra és összefogásra. Másfelől könyvészetileg azért is becses e munka, mert bár kétszáz példányban jelent meg eredetileg, de immár csak 50 szabad példány vár érdeklődő vevőre, még leendő, ritka könyv-tulajdonosra!

Az így limitált kötet ára: 2.000,- Ft; megvásárolható vagy megrendelhető a Dombóvári Városszépítők székhelyén, a ma helytörténeti múzeumnak helyet adó főszolgabírói lakban (!), illetve elektronikus postával: dvve1984@gmail.com s a (74) 465-715 vagy 20/286-79-59-es telefonszámokon.

- kvj -

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.