Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Május 20. 11:00, hétfő | Helyi
Forrás: Bodó Imre

A híres betyárra emlékeztek…

A híres betyárra emlékeztek…

Sobri Jóska emlékére kopjafát avattak Lápafőn.

Az 1800-as évek első felében számtalan betyár élt és fosztogatott a Dunántúlon is, különösen itt délen Somogyban, Tolnában, illetve Baranyában.
A legkiemelkedőbb és a leghíresebb Sobri Jóska volt, akit itt fogtak el a császáriak, de ő fejbe lőtte magát. Életrajzával most nem kívánok foglalkozni, csupán azt jegyezném meg, hogy 1810-ben Pap József néven született a Vas megyei Erdőd majorjában. Apja Pap István a Sopron vármegyei Sobor faluból került Vas megyében. Innét a felvett Sobri név.

Gönczi Ferenc Somogyi betyárvilág (1944) című könyvében olvashatjuk, hogy Somogyban is több helyen megfordult Sobri Jóska a híres bakonyi betyár, társaival együtt. A zimányi számadó birkás, akinél Sobri hattagú bandájával másfél napig tartózkodott a következő jellemzést adta róla: „Magas sudár termetű, barnás képű, vékony pödrött bajszú, fáin pofabőrű, egyszóval a hét közül a legszebb, ruházata pedig a legcifrább.” (Gönczi Ferenc: A somogyi betyárvilág, Kaposvár, 1944. 247.l.)

Azt is tudjuk, hogy átvonulva Somogy megyén sehol sem rabolt. A Bakonyból menekülve Milfait és Sobri végleg kettéváltak. Sobri Somogyon át Tolna megye felé vette útját. Több feljegyzés is tanúskodik a Balatonon való átkelésről. Gönczi Ferenc könyvében egy visszaemlékező a tihanyi lakodalmas menetről nyilatkozik, hogy közöttük elvegyülve jöttek át a somogyi oldalra. De minden valószínűség szerint nem érintkeztek emberekkel és a Balaton jegén keltek át. Méghozzá Balatongyörök és Balatonberény között. Innen Nagyszakácsiba mentek. Ott a Dombai nevű kovácsnál szállt meg hetedmagával. Nagyszakácsiból a Gamás határában fekvő Gárdony pusztát érintve délkelet felé fordultak Zimány irányába. Itt az említett uradalmi birkásgazdánál szálltak meg. Majd pár nap múlva Tolna megye felé távoztak. A feljegyzések szerint Libickozmán, Toponáron, (Betérítő csárda), Kazsokban, Büssüben (Kolompos csárda), és Gyalánban, de az un. Hársasi csárdában, illetve Somogyszilban is jártak. E falvak csárdái egy 1813-as felmérés szerint üzemeltek.

Útközben a betyárok egyik tagja mindig bement valahova kenyeret, bort, vagy vizet hozott a banda tagjai számára. Közben a lápafői erdőbe értek.
„Itt egy Jancsi nevű somogyi ember, ki ismert valami Ádám nevű juhászbojtárt, elvitte őket hozzá a lápafői hegyen lévő majorba, mely Takács Pál birtokos tulajdona volt. Itt mind a heten meghúzták magukat.” (Im. 247.l.)

A lápafői lakosok szimpatizáltak a betyárokkal, mert többen vittek nekik élelmet, bort, sőt a lovaknak szénát is adtak. Ezek közé az emberek közé tartozott Parrag Mihály juhászbojtár, aki már az erdőbe is vitt élelmet és italt, de a szőlőhegyi pincéknél is vendégül látták őket. Erre bizonyíték egy zöld színű boroskancsó, melyből ittak a betyárok, így Sobri Jóska is. E kancsó a mai napig is megvan Kardos László dombóvári lakosnál. Édesapja id. Kardos László (1912- 1998) elmondása szerint az ő dédszüleinek présházában többször is jártak a betyárok. A kancsót Sobri- kancsóként őrizték és őrzik a mai napig is a család tagjai. De ide sorolható Takács Pál birtokos, aki befogadta őket. 2019. május 15-én este beszélgettem a Kanadában élő Kovács Irénnel (1931), aki többek között elmondta, hogy üknagyapja, Kovács Mihály is vitt szénát a betyárok lovainak. Amikor ezt a pandúrok megtudták elfogták, majd 3 napi elzárásra ítélték.
„Bognár József nevű Lápafőn ma is élő ember közlése szerint az ő dédöreganyja, Bognár Ferencnét Sobri emberei az ebédvivésnél egyik öreghegyi tanyánál leállították s a tanyában, furulyaszó mellett jól megtáncoltatták, mely után Bognárné folytathatta útját. Sütő Sándor lápafői református tanító közlése, Bognár József bemondása alapján.” (Im. 154.l.)

A Sobrit és társait üldöző pandúrok és császári katonák valószínűleg Takács Páltól szereztek tudomást, akinek a birtokán tanyáztak. Elsőként a szakcsi pandúrok kapták az értesítést. Tanyázó helyüket Németh István vincellér mutatta meg a császári katonáknak, akik két tiszt, egy őrmester, két káplár és 25 közlegénnyel keresték fel Sobriékat, akiket azonnal megtámadtak. A lápafői szájhagyomány szerint a harc helyéről három betyárt vittek be saroglyán a községbe, kiket az éj leple alatt a lápafői temető sáncába földeltek el.

Kovács Irén elmondása szerint viszont a Lápafőt Váronggal összekötő út nyugati oldalán ma is megtalálható réten egy forrás mellett temették el a híres betyárt. Mindezt édesapjától, Kovács Istvántól (1894-1972) hallotta. Persze voltak országosan is elterjedt legendák, melyek szerint például Amerikába ment és ott lett sikeres üzletember ember stb. Így valószínű, hogy az előző legenda sem felel meg a valóságnak, mert tudjuk, hogy a bűnözőket és az öngyilkosokat, a keresztény vallások szerint a mindenkori temető árkában temették el.

A lápafői csata néven ismert eseményt (1837. február 17.) követően többen elmenekültek. Ezt bizonyítja Liliom Peti esete, aki a közelben lévő Nagykónyiban húzta meg magát. Később benősült egy jobbágy családba. Késői leszármazottja, Liliom Gyula itt él Dombóváron, aki elmondta, hogy Liliom Peti a nagykónyi temetőben pihen. A többiek Tamási felé menekültek, majd elfogták őket és később ítélkeztek felettük.

Megállapíthatjuk, hogy Sobri betyárfejedelem a gálánsan viselkedők közé tartozott. Gyilkosságokkal nem szennyezte be kezét. Társai, bandái tagjai előtt nagy tekintélye volt, köztük erős fegyelmet tartott.

2019. május 18-án Lápafő község önkormányzata, Kirtyán Károly polgármester vezetésével egy kopjafát állítatott a temető kerítése mellett. Így már a betyár életét kutatók és tisztelők felkereshetik az új Sobri emlékhelyet.

Dombóvár, 2019. május 18.

Bodó Imre helytörténész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!