Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A kórházakhoz kerülnek a szakrendelők

A kórházakhoz kerülnek a szakrendelők

A kórházak közvetlen fennhatósága alá kerülnek a májustól államosítandó szakrendelők – ez derül ki abból a törvényjavaslatból, amely a parlament tavaszi ülésszakán kerül a döntéshozók elé. A javaslattal a kormányzat az átadás-átvétel részletszabályait pontosítja – írja a Népszabadság.

Az egészségügyben zajló államosítás során – a kórházakkal együtt – csaknem 200 szakrendelőt már államosítottak, további 263 önálló intézményre azonban csak most kerülne sor. Ezek közül is már csak az önkormányzati tulajdonban lévő 120 intézmény érintett a tulajdonosváltásban, és ezekre is csak akkor tart igényt az állam, ha a helyhatóságok maguk is szabadulnának tőlük.

Aki nem akarja, az nem adja, mint ahogyan az orvosi, illetve egyéb magáncégek által üzemeltetett, de közfinanszírozott rendelőre sem tart igényt az állam. Ha valamely település február közepéig nem jelzi, hogy megtartja a saját intézményét, akkor azt államosítják. A feladattal együtt az államé lesz a szakrendelőhöz tartozó ingó és ingatlan vagyon, valamint az adósság is.

A lap információi szerint a 120 szakrendelős önkormányzatból eddig körülbelül 20, főként módosabb település polgármestere jelezte: nem adják oda, megtartják a rendelőt. Úgy vélik, az államnál jobb színvonalon tudnak saját lakosságuknak szakellátást biztosítani, másrészt a közelgő választási kampányban is jó pontot jelenthet a választóknál, hogy valamit mégis megtudtak őrizni a településen a közösség számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk