Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2018. Szeptember 26. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

A környezetbarát járművek voltak a főszerepben

A környezetbarát járművek voltak a főszerepben

A szeptember 16. és 22. között zajló Európai Mobilitási Hét programjaihoz a város önkormányzata - sok éves hagyományt követve - idén is csatlakozott az Autómentes Nappal.

A társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott rendezvénysorozat - amit 1998 óta minden esztendőben megtartanak - az „öreg kontinens” országaiban fel kívánja hívni a városok és a falvak lakóinak, illetve vezetőinek figyelmét a megnövekedett gépjárműforgalom okozta környezeti, baleseti és településképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát közlekedés előnyeire, valamint a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.Szeptember 21-én kora reggel az „Ősi törzsek” biciklitúrája várta a Café Ride Dombóvár az érdeklődőket. A kerékpárosok a Tinódi Ház előtti gyülekező után ajándékpólót kaptak, majd Gunarasfürdőig tekertek, ahol a Resort Spa Hotelben a szervezők reggelivel kínálták meg a mintegy négy kilométeres távot teljesítőket.

Közben rendőrök lepték el a József Attila Általános Iskola és a Belvárosi Általános Iskola előtti területet annak érdekében, hogy megvizsgálják az arra közlekedő kerékpárosok járműveinek felszereltségét. Az oktatási intézmények bejáratainál önkormányzati képviselők kakaós csigával lepték meg azokat a diákokat, akik emberi erő által hajtott járgányokkal érkeztek.

Ám nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is próbálták ösztönözni a helyi Autómentes Nap szervezői, ugyanis a hagyományokhoz híven ezúttal is keresték a legfittebb dombóvári céget, vagy intézményt, amelyhez a legtöbb munkatárs gyalog, vagy biciklivel érkezett.

Délelőtt a Tinódi Ház előtti téren és a Dombó Pál utcában különféle ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk az óvodásoknak és a tanulóknak, akiket a próbák sikeres teljesítése után egy bűvész látványos produkciójával szórakoztatta. Előbbiek a Könyvtündérek kíséretében végigjárhatták a Meseutat, ahol életre keltek a legismertebb mesehősök a Földi István Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai, az Illyés Gyula Gimnázium diákjai és Pápai László segítségével.

Ekkor adták át a Hunyadi téri autóbusz-állomás melletti parkolóban azt az új elektromos autótöltőt, ami Szabó Loránd polgármester innovatív gondolkodásának köszönhetően valósult meg. Az elhelyezett berendezés középkategóriájú, azzal a jármű akkumulátorának teljes feltöltése 4-6 órát vesz igénybe. Azért ezt a városközponti helyet választották ki az elektromos töltőnek, mert a közelben van nyilvános illemhely, kávézó, büfé, étterem és számos üzlet, amiket a töltés ideje alatt felkereshetnek az autótulajdonosok, sőt az ideérkező turisták Dombóvár látványosságait, például az aradi vértanúk szoborkompozícióját, az Arany János téri katolikus templomot, a Helytörténeti Gyűjteményt, vagy a Tinódi Házban lévő Majoross Galériát is megnézhetik.
- A töltőállomások kihelyezése elengedhetetlen, ugyanis azok elősegítik az elektromos hajtású járművek elterjedését - mondta az önkormányzati vezető, akinek a kivitelezést végző Elektromotiv Hungária Kft. ügyvezetője, Gyulai Ágnes átadta azt a kártyát, mellyel a berendezés üzembe helyezhető. Ilyennel az elektromos autók tulajdonosainak többsége már rendelkezik, de aki mégsem, az a Dombóvári Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Irodájánál igényelheti azt.

Két másik környezetkímélő beruházást is bemutattak az érdeklődőknek. A Hunyadi téri víztorony és a Spar Áruház közötti részen elkészült a belvárosi kerékpárút-rendszernek az első része. A következő fázisban egészen a Szent Gellért utcáig fogják kiépíteni a biciklisek biztonságos közlekedését szolgáló második szakaszt, amit a mostanihoz hasonlóan olcsón - keményre tömörödő zúzalékkővel leszórva - és környezetbarát módon kívánnak kialakítani. Emellett a Pannónia utcában az úttest két oldalának szélére felfestett kerékpársávok újraaszfaltozása is megtörtént, így már nem hepehupás, hanem sima burkolaton biciklizhetnek a település lakói.

A Dombóvár Város Önkormányzata, a Tinódi Ház Nkft., valamint a Földi István Könyvtár által közösen szervezett és lebonyolított Autómentes Nap zárásaként kihirdették azt, hogy melyik oktatási intézménybe érkeztek diákok emberi erővel hajtott járgányokkal a legnagyobb arányban. Az első helyet a Szent Orsolya Iskolaközpont érdemelte ki 36%-kal, második a József Attila Általános Iskola lett 17,48%-kal, harmadikként pedig a Belvárosi Általános Iskola végzett 17,46%-kal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.