Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 17. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A magyar gazdaságban is érezhető lesz a fellélegzés a FED döntés után

A magyar gazdaságban is érezhető lesz a fellélegzés a FED döntés után

Az amerikai jegybank régóta várt újabb monetáris lazító programja csak egy oldalról tudja segíteni a reálgazdaságot, a növekedéshez az is kell, hogy a bizalom stabil maradjon és a politika is a növekedést támogassa – értékelte a Corvinus Egyetem Világgazdasági tanszékének vezető professzora a Gazdasági Rádiónak a FED minapi bejelentését.

A FED havi szinten 40 milliárd dollár értékben vásárol majd jelzálog fedezetű eszközöket, ez éves szinten 500 milliárd dollárnyi friss pénzt jelent az amerikai gazdaságban. A korábbi ilyen programokhoz hasonlóan világszerte érezhetően fellélegeztek a piacok, ez pedig valószínűleg a magyar gazdaságban is érezhető lesz a professzor szerint. Magas István szerint az az üzenet a lényeges, hogy a monetáris oldalról nincs korlátja a felfutásnak. A politika ugyanannyira beleszól a dolgokba mint a gazdaság és a költségvetések állapota, Amerikában is az elnökválasztás után lesz igazából olyan iránymutatás , amely elindíthat egy tartós fellendülést.

A FED döntések értelmében az Operation Twist program a terveknek megfelelően év végéig folytatódik, a kamatokra vonatkozó iránymutatás szerint pedig a Fed elkötelezettséget vállal arra, hogy a korábbi 2014 végi dátummal szemben legalább 2015 közepéig a jelenlegi alacsony szinten tartja irányadó kamatát. A Fed legnagyobb aggodalma a foglalkoztatási helyzettel kapcsolatos, ezt Ben Bernanke elnök újra megerősítette: az inflációs veszélyek miatt nem kell aggódni,a Fed kettős mandátumának megfelelően így a munkapiacra kell koncentrálni. A munkaerő piacon az év eleji pozitív folyamatok megtörtek, a munkahelyek számának jelenlegi bővülési üteme nem elegendő ahhoz, hogy a munkanélküliségi rátát elfogadható szintre mérsékelje. Lényegében ez volt a fő indok az újabb mennyiségi lazító program mellett, arról azonban vannak viták közgazdász körökben, hogy ez mennyire lehet hatékony. Bernanke elnök azonban az elmúlt időszakban többször hangsúlyozta,hogy a korábbi két program egyértelműen pozitívan hatott a piaci és a reálgazdasági folyamatokra, a San Francisco-i Fed modellje szerint pedig a második program összesen 700 ezerrel növelte a foglalkoztatottak számát. Mindenesetre jelenleg még mindig körülbelül 4 millióval kevesebb munkahely van az Egyesült Államokban, mint a válság előtt, vagyis az elveszett állások csak körülbelül fele épült újjá, így ha a QE3 tényleg működik, mindenképpen segíthet, bár az kérdéses a CIB Bank elemzői szerint, hogy ha strukturális okok is szerepet játszanak a gyenge foglalkoztatási helyzetben, mennyire hatékonyon lehet azokat monetáris politikai eszközökkel kezelni.

Ben Bernanke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón annyit mondott, hogy a jelzálogkötvények vásárlása addig tart, amíg nem látják a munkaerőpiaci helyzet szignifikáns és fenntartható javulását. A második kötvénycsere programot (Operation Twist 2) a tervezett ütemben az év végéig végrehajtják, így októbertől januárig havi 85 milliárd dolláros likviditásnövelésről beszélhetünk, ezt követően viszont jövőre havonta 40 milliárd dollárnyi friss pénz fog megjelenni az amerikai gazdaságban.

A monetáris politika alkalmazkodni fog továbbra is a makrogazdasági környezethez. A Fed-elnök közölte, hogy vannak még más eszközök is, amelyek bevethetőek, ha a gazdaság fundamentumai nem javulnak kellő mértékben. Bernanke elmondta, nem sietnek a monetáris szigorítással, hanem most fontosabb, hogy 'több levegőhöz juttassák” a gazdaságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton