Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2023. Augusztus 18. 13:00, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A szankciók működnek - Gyorsvasút-fejlesztési terveket ismertetett az orosz elnök

A szankciók működnek - Gyorsvasút-fejlesztési terveket ismertetett az orosz elnök

Eljött az ideje a Moszkva és Szentpétervár közötti nagysebességű vasútvonal megvalósításának, amelyen az utazás ideje a jelenlegi négy óráról 2 óra 15 percre csökken majd - jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Putyin abból az alkalomból nyilatkozott a sajtónak, hogy átadták a forgalomnak az orosz főváros és agglomerációjának közeledése szempontjából nagy jelentőségű, 3. Moszkvai Központi Átmérő (MCD-3) elnevezésű, 85 kilométer hosszú vasútvonalat.

Az államfő azt hangoztatta, hogy a gyorsvasút-hálózatot a továbbiakban ki kell majd terjeszteni Nyizsnyij Novgorod, Voronyezs, Kazany, Donyeck, Luhanszk és más városok, köztük Minszk felé is. A Putyin által felvázolt elképzelés szerint a menetidő az orosz fővárostól Tverig 39 percre, Velikij Novgorodtól Szentpétervárig 29 percre, Moszkvától a Fekete-tenger partján, az orosz-grúz határ közelében található Adlerig pedig 10 órára csökken majd.

Kifejezte meggyőződését, hogy a Sber és más orosz bankok bekapcsolódnak a munkába, mert gazdasági és pénzügyi perspektívát látnak benne.

A Kommerszant című gazdasági lap rámutatott, hogy Oroszországban még nincsenek nagysebességű vasútvonalak. Az első ilyennek Moszkva és Szentpétervár között kell majd kiépülnie, amivel kapcsolatban az újság emlékeztetett, hogy júliusban Andrej Makarov, az Orosz Vasutak (RZsD) vezérigazgató-helyettese azt mondta: az építés elhúzódhat a finanszírozás elégtelensége miatt. Idén a korábban tervezett 40 milliárd rubel helyett 12 milliárd rubelt különítettek el a projektre. (A rubel jelenlegi árfolyamon mintegy 3,80 forintot ér.)

A csütörtökön felavatott vasútvonal a Moszkvai Központi Átmérő (MCD) a vasúti személyszállítási projekt része, amelynek keretében egy felszíni "metróhálózat" kialakítása zajlik a moszkvai agglomerációban, és amely az egyik legambiciózusabb ilyen törekvés a maga nemében. Az első két vonal, az MCD-1 és az MCD-2, amelyeket 2019. november 21-én indítottak el, eddig több mint 600 millió utast szállított.

Az MCD-3 Moszkva északnyugati és délkeleti elővárosait köti össze. A vonal a főváros 24 kerületén és a moszkvai régió 4 kerületén halad át, mintegy 3,5 millió lakos számára könnyítve meg a közlekedést, 38 állomással üzemel, és három további megnyitását tervezik. Az utasok 21 helyen szállhatnak át a felszíni és földalatti vasúti hálózatra.

Az MCD-3 beindítása három metróvonalon várhatóan akár 15 százalékkal tehermentesítheti a forgalmat, és a fővárosi hatóságok szerint évente akár 36 ezer tonnával csökkentheti a légkörbe kerülő károsanyag-kibocsátást.

Fotó: Illusztráció

Címkék: gyorsvasút, moszkva

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.