Városlista
2024. május 28, kedd - Emil, Csanád

Hírek

2023. Augusztus 08. 14:55, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A szlovéniai árvíz károsultjainak visznek adományt az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai

A szlovéniai árvíz károsultjainak visznek adományt az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai

Két teherautónyi adományt visznek az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai az árvízkárosult szlovén települések bajbajutott lakosainak kedden - tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

Az élelmiszert, ivóvizet és higiéniai eszközöket tartalmazó segélyt a Szlovéniai Evangélikus Egyház humanitárius szervezetével szoros együttműködésben juttatják el Dravograd és Gornji Grad lakosaihoz. Ötven - a helyiek kérése alapján összeállított - segélycsomagot várhatóan helikopter szállít majd el a közúton nehezen megközelíthető Gornji Gradba - írták a közleményben.

A segélyszállítmányok lisztet, tejet, konzervet, élesztőt, tisztítószereket és pelenkát tartalmaznak, továbbá több száz liter palackos ivóvizet is, hiszen a természeti katasztrófa következtében sok helyen szennyezetté vált a vezetékes víz. A közlekedési nehézségek miatt a boltokban akadozik az utánpótlás, ezért egyes árvíz sújtotta településeken áruhiány is várható - tették hozzá.

Felidézték, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófa első napját követően szolidaritását fejezte ki a bajbajutottakkal és az őket emberfeletti küzdelemben segítőkkel, és ötmillió forintos gyorssegélyt utalt át az ítéletidő által érintett közösségek támogatására.

Emlékeztettek arra is, hogy országos pénzadománygyűjtést is indítottak a károsultak megsegítésére. A szolidaritási akcióhoz csatlakozni lehet a 1353-as adományvonal tárcsázásával, illetve a segelyszervezet.hu oldalon keresztul.

Szlovénia egyes részein szélviharral kísért heves esőzés söpört végig pénteken, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva. A természeti katasztrófának a helyi média hétfői jelentései szerint hat halálos áldozata van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.