Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. December 23. 07:28, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A világ második legnagyobb építménye lesz

A világ második legnagyobb építménye lesz

Ha megépül az európai mélytengeri neutrínóteleszkóp (KM3NeT), a kínai nagy fal után a második legnagyobb, ember alkotta építmény lesz.

A neutrínó a könnyű elemi részecskék egyik fajtája; elektromos töltése nincs, semleges (innen a neve is: olaszul „semlegeskét” jelent), emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt. Ez a magyarázata annak, hogy a neutrínó rendkívül „közömbös” az anyaggal szemben, azaz a kölcsönhatás (ütközési hatás) igen kicsi, ennél fogva egy fényév vastagságú ólomfalon a neutrínóknak mintegy fele haladna át. Eme tulajdonságuk jelentős mértékben megnehezíti, hogy kísérleti úton észlelni tudják őket, mert a kimutatás alapja valamely kölcsönhatás.

A Földközi-tengerben majd ezer méter mélységben épülő neutrinóteleszkópot tíz európai ország 40 kutatóintézetének együttműködésében hozzák létre. A létesítmény új eszközt kínál a világegyetem megismerésére – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A KM3NeT nevét onnan kapta, hogy több köbkilométernyi területet „ölel körül”, köszönhetően a hosszú kábeleknek, amelyek végét optikai érzékelőkkel látják el. Ezek a modulok „vizslatnak” majd a tengerfenéken az űrből érkező neutrínók hatását kutatva. A kutatások segítenek majd meghatározni távoli neutrínóforrásokat, kvazárok (csillagszerű rádióforrások – quasi-stellar radio source), vagy gammasugár-robbanások után kutatva.

A KM3NeT kiegészíti majd a Déli-sarkon működő „Jégkocka” (IceCube) neutrínóteleszkópot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során