Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Május 29. 21:33, vasárnap | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József, múzeumvezető

A hősökre emlékeztek Dombóváron - húsz éve és ma

A hősökre emlékeztek Dombóváron - húsz éve és ma

1988-ra nyúlik vissza az a feltáró- és kutatómunka, amelynek során a Dombóvári Városszépítők megkezdték a második világháború során harcban vagy a hadi események alkalmával életüket vesztetett dombóvári katonák, leventék, munka

A munkának köszönhetően a nyolcvanöt esztendővel ezelőtt Fetter Károly (1889-1937) szobrászművész által készített és felavatott „Hősök szobra” alkotás talapzatára négy nagyméretű, vésett feliratú márványtábla került Horváth József kőfaragó munkájaként.

Húsz éve - 1991. április 21-én - került sor a II. világháború dombóvári halottainak tiszteletére készült, illetve az eredeti alkotáshoz hű kiegészítés avatására - egyházi áldás, Dr. Horváth Lajos szavalata és polgármesteri köszöntőt követően, több ezer (!) egybegyűlt előtt - Dr. Szőke Sándor ünnepi beszédével. Az alkalomra jelent meg Dr. Szőke Sándorné szerkesztésében és a városszépítők gondozásában "A II. világháború dombóvári halottainak emlékére" című dokumentum-gyűjtemény is.

2011. május 29-én délelőtt a Szent Orsolya Rendi Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulói és művész-tanárok egy csoportja adott műsort az emlékműnél, majd Dombóvár elöljáróságának képviselői, pártok és civil szervezetek koszorúztak; tisztelgő családok helyezték el virágaikat. A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület koszorúját a tagság nevében Kutas György alelnök és Dr. Szőke Sándorné helyezték el.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.