Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Március 03. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Alaposan „megtrágyázták fűszerszámmal”, sóval az ételeket…

Alaposan „megtrágyázták fűszerszámmal”, sóval az ételeket…

…nemcsak a sokféle nehéz szagú és ízű vadhús miatt, hanem a gazdagság fitogtatása végett is. A magyar reneszánsz konyha és az erdélyi táplálkozás-kultúra volt terítéken a DombóHerb legutóbbi foglalkozásán.

A címünkben kezdődő és bevezetőnkben végződő könyvidézet elevenedett meg képek sorozatával, és igen sok érdekességet tudhattak meg a magyar reneszánsz konyháról, valamint az annak fortélyait őrző erdélyi táplálkozás-kultúráról a Dombóvári Herbárium című foglalkozás-sorozat március 2-i állomásának résztvevői.

A hónap első pénteki délutánján először Hegyi Sándor, maga is erdélyi felmenőkkel rendelkező tanár, a dombóvári Herceg Esterházy Miklós Ipari Szakképző Intézet vendéglátó munkaközösségének vezetője mutatta be ez alkalomra készített prezentációját.

A nagy érdeklődés, figyelem közepette értő művelődéstörténeti hozzászólásokkal dúsított majd' egy órát követően Bordi Anna vetített néhány felvételt a hírneves Somogy megyei nagyszakácsi királyi lakomák és készítőik rangos kortárs versengéséről, amelyeken korábban a dombóváriak csapata is sikerrel vett részt. A Dombóvári Városszépítők önkéntes körvezetője, képesített fitoterapeuta háziasszony ezt követően a hónap gyógynövényéül választott sáfrány mitológiájába és valódi élettani hatásainak rejtelmeibe vezetett be.

A programot Bencze Bálint, ifjú dombóvári végzős orvostanhallgató zárta: előbb Szent Hildegárd (1098 - 1179) füves kertje egyik újabb ékének, a kankalinnak az elnevezését fejtegette. Majd az elődeink mindennapjaiban gyakorta, ma már jórészt csak a múzeumok tárházát gyarapító régies űrmértékek, edények egy-egy jellegzetes darabjára utalt. "Icce, meszely, font és oka" - ezek és hasonló mértékegységek vetődtek fel a beszélgetés résztvevőiben, akik megtudhatták azt is, hogy a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben őrzött, nagy értékű Esterházy-számadáskönyv mennyi kincset rejteget e téma búvárlóinak is.

Dr. Lehoczkyné Pörös Eszter tanárnő, lelkes kertápoló ezúttal is megnyitotta kincseket rejtő kosarát: először egy idevágó virág-verset adott elő, majd minden kitartó résztvevőnek egy-egy saját kezűleg készített, sáfrányos szeklicét tartalmazó kis vászonzacskót nyújtott át. Az előadói asztalra pedig tavaszi udvarukból hozott egy csokor, mindenkit köszöntő nemes hóvirágot. A kör egy másik állandó tagja, a kapospulai Kis Fónai Csabáné Vali jóvoltából pedig enyhén füstölt, fokhagymás kecskesajt-falatkákat kóstolhattak a bő két órás találkozó résztvevői.

Április 6-án a gombák csodálatos világáról s termesztésük fontos és időszerű munkálatairól Patay Vilmos tart előadást, és ad majd gyakorlati útmutatót.

Szöveg és képgalériánk fotói: kristonvízi
Hívóképünk forrása: HEMI-archívum

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.