Városlista
2023. február 5, vasárnap - Ágota

Hírek

2011. Február 14. 16:08, hétfő | Helyi
Forrás: www.hdke.hu

Auschwitz Album: péntekig látogatható vándorkiállítás Dombóváron

Auschwitz Album: péntekig látogatható vándorkiállítás Dombóváron

Február 14-18. között Dombóváron látogatható a Holokauszt Emlékközpont valamint Dombóvár Város Önkormányzata szervezésében az Auschwitz Album című képtárlat.

A Dombóvári Művelődési Házban különleges körülmények között bemutatott fotókat eredetileg Auschwitzban szolgálatot teljesítő SS-tisztek készítették és a láger felszabadítása után Jákob Lili, teljes családját elvesztő túlélő lelt rájuk. Mint utolsó emléket őrizte a testvéreiről, szüleiről és társairól készült képeket. Több évtizeddel később nyílt lehetőség arra, hogy a hiteles fotókat a nagyközönség is megtekinthesse.

Már a rendhagyó tárlatvezetés is felkeltheti az érdeklődést a rendezvény iránt, mivel helyi középiskolások kalauzolják az érdeklődőket. A tárlatvezetőnek jelentkező 64 diák felkészítésére érkezett Dombóvárra február 8-án Pécsi Tibor a Holokauszt Emlékközpont oktatási programvezetője.

Az egész napos „rendhagyó történelem óra” során számos információ és visszaemlékezés hangzott el a magyarországi zsidóság életével, gazdasági, kulturális szerepvállalásával, valamint az 1938-1945 közötti eseményekkel kapcsolatban. A programvezető a kiállításon megtekinthető képek történetén és a rajtuk szereplő emberek sorsán keresztül megismertette a résztvevőket a holokauszttal, illetve számos gyakorlati tanáccsal látta el a diákokat.

A „Rólunk, nekünk, nélkülük” mottóval jegyzett kiállítás iránt már tegnap délutáni a megnyitót megelőzően is igen nagy volt az érdeklődés. A városban oktató pedagógusok fontosnak tartják, hogy tanulóik a hiteles képeken keresztül információkat, személyes tapasztalatot, benyomást szerezzenek a történelem ezen időszakáról. Az előre bejelentkezett osztályokat diáktársaik fogják végigvezetni a tárlaton. Ennek jelentőségét az adja, hogy a 13-18 éves korosztály életében meghatározó a kortársak szerepe. Az így elhangzó információk sokkal inkább beépülnek, és szemléletformáló erővel hatnak a hallgatók személyiségére, mint a hagyományos iskolai keretek között zajló történelemórák.

A belépődíj nélkül látogatható kiállításra nem csak diákokat, hanem minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. Az Auschwitz Album akártárlatvezetés nélkül is megtekinthető hétfőtől péntekig 10-től 18 óráig.
Dombóvári Művelődési Ház - 7200 Dombóvár, Hunyadi tér 25.
(Előzetes bejelentkezés a tárlatvezetésre: 06-30-2908400)

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 04. 11:48, szombat | Helyi

Takács Istvánné, Nyári Éva és a Dombóvári Székely Kör vehetett át elismerést

A hagyományos civilek napi ünnepségét február 2-án tartotta a több mint száz szervezetet számláló közösség Dombóváron.

2023. Február 03. 08:00, péntek | Helyi

Hidraulikus szerelőkosaras jármű bérelhető gépkezelővel

Korszerű, 18 méter emelőmagasságú, könnyített, teleszkópos gémmel és elforgatható kosárral rendelkező gépkocsi kölcsönözhető.

2023. Február 02. 10:42, csütörtök | Helyi

Az álmaiért úszott egészen Amerikáig

Bévárdi Zsófi egyik nagy álma teljesült 2019-ben, amikor a középiskola elvégzése után, tehetséges úszóként sikerült amerikai egyetemen, a nyugat-virginiai Fairmont State University pszichológia szakára felvételt nyernie.

2023. Február 02. 09:10, csütörtök | Helyi

Petőfi 200 szavalóverseny Tolnában

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Tolna Vármegyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat kétfordulós szavalóversenyt hirdet