Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Július 13. 07:00, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Az energiatározók feltöltése kulcskérdés lesz a következő hónapokban

Az energiatározók feltöltése kulcskérdés lesz a következő hónapokban

Az energiaellátás bizonytalanságai, a megemelkedett energiaárak és az infláció veszélyezteti az európai gazdaságok rendes működését, az energiatározók feltöltése ezért kulcskérdés lesz a következő hónapokban

- jelentette ki a magyar pénzügyminiszter Brüsszelben kedden.Varga Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően nyilatkozott magyar újságíróknak; hangsúlyozta, az ősz, majd a tél közeledtével egyre fontosabb kérdéssé válik, hogyan áll Európa energiabiztonsága.


A magyar energiatározók feltöltöttsége 36 százalékos - mondta, és megerősítette, hogy a magyar kormány megtette a szükséges megrendeléseket a további energiabeszerzésekhez.

Közölte: a szakminiszterek egyrészt azon dolgoznak, hogy ne legyen pénzügyi akadálya annak, hogy a tagországok energiához juthassanak, másrészt azon, hogy mikért tud függetlenedni Európa az orosz energiaforrásoktól.

"Ez nem történik meg egyik napról a másikra. Erre időt kell biztosítani. A gazdaságoknak viszont addig is működniük kell. Az energiatárolókat fel kell tölteni, és fel kell készülni a téli időjárásra" - fogalmazott.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország féléves munkaprogramjával kapcsolatban Varga Mihály elmondta, Magyarország teljes mértékben támogatja azt a cseh célkitűzést, amely energiabiztonságot kíván szavatolni Európa számára. Emellett támogatja az európai védelmi képesség, valamint a kibertér védelmének a megerősítését célzó munkát is - mondta.

A pénzügyminiszter idő előttinek nevezte a háború utáni, Ukrajna helyreállítását segítő összeg nagyságrendjéről folytatott vitát, ugyanakkor azt mondta: Magyarország készen áll annak támogatására, ha további pénzügyi segítségre lenne szüksége a háborúban álló országnak.

Kérdésre válaszolva a globális minimumadó bevezetésével kapcsolatban azt mondta, Magyarország meg kívánja győzni partnereit arról, hogy "a háborús válság közepén a versenyképességet és a munkaerőpiacot nagyon komolyan érintő adóemelést bevezetni nem szerencsés".

Végezetül közölte, az Európai Bizottság folytatja megbeszéléseit Magyarországgal a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források folyósítását lehetővé tevő magyar tervről. Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a felek az egyeztetések utolsó fázisához értek, és az ősz folyamán sikerül lezárni a tárgyalásokat, ami - mint mondta - egyszerre fontos Magyarországnak és az Európai Uniónak egyaránt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.