Városlista
2024. május 28, kedd - Emil, Csanád

Hírek

2011. November 19. 14:39, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Berlin és London egyetért abban, hogy nem értenek egyet

Berlin és London egyetért abban, hogy nem értenek egyet

Csak az euróválság megoldásának szükségességében értett egyet a német kancellár és a brit miniszterelnök, ennek módozatait illetően azonban eltértek az álláspontok.

Megfigyelők szerint így értékelhetők azok a tárgyalások, amelyeket pénteken folytatott egymással Angela Merkel és David Cameron. A találkozót követő sajtóértekezleten mindkét vezető a közös erőfeszítéseket igyekezett hangsúlyozni, a nyilatkozatokból azonban kitűnt, hogy Berlin és London másként ítéli meg az Európai Unió, illetve az euróövezet jövőjével kapcsolatos leglényegesebb kérdéseket.

A találkozó előtt szokatlan feszültség jellemezte Németország és Nagy-Britannia viszonyát. Értesülések szerint Londonban nehezményezték a német kancellár túlzottnak tartott befolyását az európai ügyekre, miközben Berlinben gyanakvással figyelték a brit konzervatívok körében erősödő unióellenességet.

Nézetkülönbség

Bár Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek, Cameron Berlinben is értésre adta, hogy érdekelt az euró stabilitásának megszilárdításában. Az azonban egyértelmű megerősítést nyert, hogy a brit miniszterelnök nem ért egyet a német kancellárnak azzal a nézetével, hogy ennek érdekében szükség van az európai szerződések, mindenekelőtt a lisszaboni szerződés módosítására. Angela Merkel ugyanis azt vallja, hogy csakis ily módon érhető el a nagyobb költségvetési fegyelem biztosítása, illetve a notórius adós országok szankcionálása. Cameron ezt azonban a német fővárosban is elutasította, hangoztatva, hogy mindez idővesztegetés és a nagyobb stabilitás az érvényben lévő szerződések betartásával is biztosítható. A brit miniszterelnök közvetve utalt arra is, hogy országa ellenzi a Merkel által sürgetett mélyebb politikai integrációt, és ehelyett az egyes tagországok nagyobb függetlenségét biztosító, lazább együttműködés mellett van.

Ugyancsak elutasította Nagy-Britannia kormányfője a német kancellárnak azt a törekvését, hogy a pénzpiacok erőteljesebb szabályozása, illetve a spekulációk megakadályozása érdekében Európában vezessenek be egy úgynevezett pénzpiaci tranzakciós adót. Cameron azt hangoztatta: London ilyen adót csak akkor támogatna, ha az globálisan kerülne bevezetésre.

Mindezek után a német és a brit vezető csak abban állapodott meg, hogy a decemberi uniós csúcstalálkozóig a két ország több tekintetben igyekszik összehangolni álláspontját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.