Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Május 27. 23:52, péntek | Helyi
Forrás: Polgármesteri Hivatal, Dombóvár

Bírósági ülnökök „léptek hivatalba” Dombóváron

Bírósági ülnökök „léptek hivatalba” Dombóváron

Az Alkotmány írja elő, hogy bizonyos bírósági ügyekben nem hivatásos bíráknak, azaz ülnököknek is részt kell venniük az ítélkezésben. Mivel a korábban megválasztottak négy évre szóló megbízatása nemrég lejárt, újakat jelölhet

A Dombóvári Városi Bíróság ülnökeit jelölés alapján a város, illetve a helyi kisebbségi önkormányzatok képviselő-testületei választják meg négy évre. Legutóbb, 2007. április 10-én a dombóvári önkormányzat a következőket választotta bírósági ülnökké: Esküdt Béláné, Farkas Béla, Radnai Lajosné, Mihály Dénesné, Gundy Miklós, Nagy Róbert, Mészárosné Fodor Klára, Bőzsöny Tamás, dr. Keszler Gábor, Fung György, Patay Vilmosné és Pál Csaba. Mindez az interneten is elérhető Dombóvári Közlönyből derül ki.

Helyükre most április 1-ig bárki jelölhetett olyan büntetlen előéletű, 30. életévüket betöltött, de a 70. életévüket el nem ért magyar állampolgárokat, akik rendelkeznek választójoggal, és nyilatkozatban fogadják el a jelölést.

Mivel Dombóvár olyan bíróság székhelye, amely fiatalkorúak büntető ügyeiben is eljár, pedagógus ülnökök választására is sor került. Őket - összesen négy személyt - a bíróság illetékességi területén működő alap- és középfokú nevelési, oktatási intézmények tantestületei jelölték.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács a Dombóvári Városi Bíróságra az ülnökök számát 16 főben határozta meg. Közülük egyet-egyet a cigány, horvát, német és örmény kisebbségi önkormányzatok választhattak meg.

A fiatalkorúak büntető ügyeihez az Apáczai Oktatási Központ tantestülete kettő pedagógust, a Szent Orsolya Iskolaközpont tantestülete szintén kettő pedagógust jelölt.

A fentiekből következett, hogy a dombóvári képviselő-testület nyolc személy mellett tehette le voksát. Az állampolgárok és társadalmi szervezetek 28 személyt jelöltek ülnöknek a megadott határidőig, akik a jelölést nyilatkozat kitöltésével és aláírásával elfogadták, valamint a büntetlen előéletet igazoló hatósági bizonyítványt - egy személy kivételével - csatolták.

A frissen „hivatalba lépett” bírósági ülnökök a következők:

Bodó András Csaba, Horváth Ferenc, Illés Lajos Istvánné, Máté Mihály István, Mihály Dénesné, Pál Csaba, Rózsai György Sándor, Varga László, Boros Gyevi Lenke, Niebl Ádámné, Fenyvesi Sándor, Farkas Attila

A pedagógus ülnökök:

szegi Csaba Valér, Molnár Norbert Sándor (képünkön, forrás: Polgármesteri Hivatal), Radnai Lajosné, Somfalvi Eszter Dóra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.