Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 03. 09:26, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Bőrön keresztül szabályozhatják a gének működését

Bőrön keresztül szabályozhatják a gének működését

Elsőként demonstrálták amerikai kutatók, hogy a gének működését szabályozó anyagokat a kereskedelmi forgalomban lévő testápolókkal bőrön át is be lehet juttatni a sejtekbe. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben ismertetett technológiának a jövőben életmentő szerepe lehet a bőrrák terápiájában.

A bőr mélyebb rétegeiben lévő sejtekhez különösen nehéz eljuttatni a génszabályozáshoz szükséges anyagokat, mert a bőr feladata eredendően a szervezet védelme. Az Északnyugati Egyetem munkatársai új megközelítésükben gömbalakzatú nukleinsav nanoszemcsékből álló szert dolgoztak ki, amely képes behatolni a bőr mélyebb rétegeibe.
A gömb alakú részecskék átmérője nem nagyobb, mint egy hajszál vastagságának ezredrésze, és rendelkeznek azzal a különleges képességgel, hogy hozzákapcsolódjanak a természetes fehérjékhez. Ez teszi lehetővé, hogy áthatoljanak a bőr rétegein, és belépjenek a mélyebben lévő sejtek belsejébe.
A technológia kulcsa az alkalmazott nukleinsav gömbszerkezete és sűrűsége. A lineáris láncú nukleinsavak ugyanis nem képesek belépni a sejtekbe, ám a Chad Mirkin csoportja által kifejlesztett gömbalakzatba rendeződött nukleinsavak bejutnak.
Közvetlenül a bőrön alkalmazva - például egy testápoló krémben eloszlatva - a hatóanyag eljut a célsejtekhez, és azokon belül a megcélzott, betegséget okozó génhez. Itt egyszerűen kikapcsolja a hibásan működő gént, miközben a többi gént érintetlenül hagyja.
Az új típusú kezelést elsőként a melanoma és a pikkelysejtes karcinoma terápiájában próbálják ki. Tervezik tesztelését a gyakori gyulladásos bőrbetegségnél, a pikkelysömörnél, a cukorbetegség következtében kialakult sebeknél és bizonyos genetikai eredetű bőrbetegségeknél is. Azt is fontolgatják, hogy a későbbiekben a bőr ráncosodásának kezelésére is kipróbálják - számolt be róla a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Címkék: Tudomány-genetika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során