Városlista
2021. szeptember 27, hétfő - Adalbert

Hírek

2021. Szeptember 14. 09:52, kedd | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

Castrum Dombo - régészeti konferencia a dombóvári vár feltárásáról

Castrum Dombo - régészeti konferencia a dombóvári vár feltárásáról

Óriási érdeklődés mellett tartották meg a konferenciát a dombóvári vár régészeti feltárásának újabb eredményeiről a tudományban jártas szakemberek a művelődési házban pénteken.

Kerényi Zsolt alpolgármester nyitotta meg a rendezvényt, fejezte ki háláját a város nevében mindazoknak, akik felvállalták, és évről-évre viszik előre a kutatómunkát. A Szegedről, Budapestről és Visegrádról érkezett tudományos munkatársak Berta Adrián vezető régész irányításával igen színvonalas és tartalmas előadásaiban hallhattak a résztvevők a Gólyavár eredetéről, feltárt leletekről, a kor sajátosságairól.

Nyolc éve zajlik minden nyáron feltárási munka, hagyományos régészeti és geofizikai módszerek segítségével sikerült feltérképezni a vár kiterjedését, tisztázni a főbb építési periódusokat és megismerni a jellemző rétegtani viszonyokat. Készült egy kiadvány is ebből az alkalomból, melyben megtalálható a dombói vár 16. század eleji állapotának virtuális rekonstrukciója, melyet Buzás Gergely állított össze a meglévő információk szerint.

Az előadássorozat harmadik részében Takács Istvánné helytörténész Dombóvár birtoklástörténetét foglalta össze. Pontosan 330 éve került Esterházy Pál birtokába a dombóvári uradalom, melyet 1702-ben lerombolták fiskális és hadászati okokból – a török kiűzése után a határ délre tolódott. A kőhalomból új város született. A vár tégláiból épül fel a Kakasdomb, a magtár, a Kapos folyó kitámasztása, és új korszak kezdődött. Szinte a lakatlan Dombóvárból a 18. század közepére virágzó település lett, a betelepítésekkel, a művelhető területek növelésével a majorsági termeléssel óriási fejlődésnek indult. Uradalmi birtok lett, mezővárosi rangját is ekkor nyerte el.

Erky-Nagy Tibor a gyerekkorából, a várak iránti rajongásából fakadóan érzett késztetést, hogy megfejtse a dombói vár titkát. Számos kutatás, utánajárás után - Kelcz-féle jelentés - születtek meg első rajzai, majd szakemberek bevonásával az első 3D-s rajzok, és a 2006-ban megjelent Dombóvár tegnap és tegnapelőtt című könyvében publikált először az elgondolásokról.

Müller Ádám, a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ igazgatója a vár irodalomban, helyi sajtóban és a köztudatban megmarad emlékezéseit foglalta össze. Hiszen minden időben foglalkoztatta az embereket a vár története, a múlt kutatása. Hegedüs Alajos plébános, Csekefalvi Irén is szenvedélyesen gyűjtött, kutatta a forrásokat, Szepessy László dombóvári születésű költő műveiben is megjelenik a vár vonatkozásában egy-egy momentum. Dr. Szőke Sándor gimnáziumi tanár, helytörténész és Dr. Balipap Ferenc kutató munkájáról sem feledkezhetünk meg.

A kutatás második évétől kezdve Sinyi Zsolt rendszeresen készített felvételeket a régészeti munkáról, melyből szintén a konferencia keretében mutatták be a nyolcórányi anyag kivonatát egy 20 perces dokumentumfilm formájában.

A folyamatos kutatást és a konferencia megvalósulását Dombóvár Város Önkormányzata, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészttudományi Kutatóközpont Régészeti Intézete és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, és a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ közreműködésével jöhetett létre.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 27. 11:32, hétfő | Helyi

Tóth Lili Annát köszöntötte Dombóvár

Mándi Imre, Buzánszky Jenő, Rózsa Norbert és Szabó Tünde után 2021-ben két új olimpikont ünnepelhet városunk.

2021. Szeptember 25. 09:00, szombat | Helyi

Dombóvári agrár- és vállalkozói fórum

A NEZ Cégcsoport a Dombóvári Vállalkozói Egyesülettel közösen tartott agrár- és vállalkozói fórumot Dombóváron. A szakmai délelőttre több mint 100 résztvevő érkezett.

2021. Szeptember 24. 15:00, péntek | Helyi

Ugi mama varázsakadémiája

Szeptember 22-én az Autómentes nap keretében egy igazán vicces és interaktív előadással készült a művelődési ház az ovisoknak és kisiskolásoknak.

2021. Szeptember 23. 13:18, csütörtök | Helyi

„Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”

Az idei évben az Autómentes Nap keretében rendezte meg Dombóvár Város Önkormányzata és a Dombóvári Sportszövetség a Sport napját Dombóváron, így kapcsolódva az ez évi szlogenhez: „Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”