Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Május 03. 17:30, szerda | Helyi

Dombóvári ingatlanpiaci elemzés

Dombóvári ingatlanpiaci elemzés

Nem minden nyugati megyében drágák az ingatlanok – Tolna megyében meglehetősen alacsony az árszint

Az építkezésekre vonatkozóan a tavalyi év elején bevezetett 5%-os áfakulcs csak 2019 végéig szól, a fejlesztőknek eddig van idejük arra, hogy megépítsék és el is adják a lakásaikat. Az ezt követő időszakban elképzelhető az árak hirtelen megugrása és a kereslet apadása, az elemzők szerint az aggodalom már jövőre is visszafoghatja a projektek megvalósítását, így a hangsúly a már megkezdett tervek befejezésére helyeződhet.
Továbbra is jelentős az ingatlanok iránti érdeklődés
Az ingatlanpiacra jellemző hullámzó tendenciának köszönhetően márciusban erős volt a forgalom, a számok ugyan elmaradnak a tavalyi év azonos időszakától, a 2016 második félévén jelentősen túlmutatnak. Az adásvételek alalkulására is jellemző a területi kettéosztottság, míg egyes régiókban élénk a vásárlási kedv, addig más térségekben csak elvétve történik tranzakció. A népszerű települések közé tartozik a főváros, egyes vidéki nagyvárosok, az ország nyugati része, illetve a Balaton menti települések. Ezzel szemben a keleti városokban – néhány kivételtől eltekintve – stagnál vagy éppen csökken a lakáspiac, általánosságban elmondható, hogy a kisebb falvakban komoly kihívást jelent egy-egy ingatlan értékesítése. A különbség a típusok között is megmutatkozik, a családi házak kevésbé keresettek, míg a panellakások továbbra is nagyon kedveltek a vásárlók körében, mely az árakra is hatást gyakorol.
Nem minden nyugati terület népszerű
Az ország nyugati területei nem egyformán népszerűek, melyet az árak változása, illetve a jelenlegi árszínvonal is tükröz. Márciusban Somogy, Vas és Baranya megyében 22-26%-kal magasabb átlagos négyzetméterenkénti árakon volt megvásárolható egy ingatlan az előző év azonos időszakához képest, ehhez viszonyítva Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében visszafogottabb változás – 8-10%-os – érvényesült, míg Tolna megyében stagnálás mutatkozott.

A lakóingatlanok átlagárai az ország nyugati megyéiben (Ft/m2)


A Tolna megyében eladó ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai alacsonyak, a győr-moson-soproni viszonylattól 64%-kal, a Veszprém és Somogy megyei árszinttől 54%-kal míg Komárom-Esztergom átlagáraitól 38%-kal marad el.

Átlagos ingatlanárak Tolna megye egyes városaiban (Ft/m2)

Tolna megyében az egyes városok között nagymértékű különbségek mutatkoznak a téglalakások szegmensében: a térségben Paks és Bonyhád átlagárai kiemelkedőek, az itt tapasztalható 470-530 ezer Ft/m2 átlagárak országos viszonylatban is magasak. Ehhez képest Dombóváron és Szekszárdon 65-70%-kal, Dunaföldváron pedig 80%-kal kedvezőbb négyzetméterenkénti átlagárakon vásárolható meg az ingatlantípus. Megyei viszonylatban a Dombóváron eladó családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai kedvezőek, a szekszárdi és paksi árszintnél 18-35%-kal alacsonyabbak, Dunaföldvárhoz képest pedig mindössze 5%-kal magasabbak az átlagos Ft/m2 árak.

Emelkedett az alku mértéke
Az értékesítéshez szükséges átlagos időt az elhelyezkedés és a típus együttesen határozza meg a lakáspiacon. A leggyorsabban a panellakások találnak gazdára, az ország keleti részén 68 nap, a nyugati városokban pedig 106 nap, míg a téglaépítésűek 94, illetve 157 nap alatt kelnek el. Az utóbbi időben az alku mértéke is egyre jelentősebb, erre az Észak-Alföldön volt a legnagyobb lehetőség, ahol a paneleket a meghirdetett árakhoz képest 6%-kal kedvezőbb áron vették meg. A téglalakásokból Észak-Magyarországon engedték a legtöbbet – 6%-ot – az eladók, míg a családi házak szegmensében országos viszonylatban 2-9%-kal kedvezőbb áron keltek el az ingatlanok.

Forrás:http://ingatlannet.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!