Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Február 20. 07:00, hétfő | Helyi
Forrás: Kovács Viola, mob.hu, szurkoljlondonban.hu

Dombóvári siker a szellemi olimpia területi fordulóján

Dombóvári siker a szellemi olimpia területi fordulóján

A totókitöltés területi versenyeknek adta át a stafétát február 18-án az „Irány London 2012” országos olimpiatörténeti szellemi vetélkedőben. Hat másik város mellett Dombóvár is egyike volt a rendezőknek. Nem véletlenül.

Még 2011 őszén hirdette meg a Magyar Olimpiai Bizottság - a Magyar Olimpiai Akadémiával, az ADIDAS Budapest Kft.-vel és a Pegazus Sport Tours Kft.-vel együttműködve - az „Irány London 2012” vetélkedősorozatot. A résztvevőknek először tíz héten át, hetente tíz-tíz, azaz összesen száz, interneten közzétett totókérdéshez kellett kiválasztaniuk a helyes választ.

A legjobban „totózók” 120-as élmezőnyébe három dombóvári versenyzőnek sikerült beverekednie magát. Dr. Szenyéri Zoltán gimnázium-igazgató csupán kettő, míg Kocsis Szilárd és Pápai Lajos három-három pontot elhullajtva vette a kezdeti akadályokat.

A legjobbak közül végül 94-en vállalták, hogy részt vesznek a Budapesten, Gyöngyösön, Debrecenben, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szombathelyen és Dombóváron, azonos időpontban és azonos feladatokkal tető alá hozott területi fordulókon. Utóbbit a Dombóvári Művelődési Ház a „Kultúrházak éjjel-nappal” című rendezvénysorozata részeként vette a szárnyai alá.

A dombóvári zsűri elnöke, a háromszoros olimpikon Czukor Zoltán - igazodva a többi helyszínhez - 10:00-kor indította el a versenyt, ahol a hazai színeket képviselő három játékosnak Domonkos Lászlóval (Veszprém), Gyuk Györggyel (Zalaegerszeg), Kis Jánossal és Mátrai Károllyal (Nagykanizsa), Ruip Lászlóval és Német Jánossal (Szekszárd), Szűcs Patríciával (Őcsény), Földvári Zoltánnal (Pécs), Miklós Lászlóval és Németh Tiborral (Várpalota) kellett megmérkőznie.

A sportágak Olümpiában, a nyári olimpiák triplázói, az érmes NOB-tagok témakörét feszegető és más, hasonlóan részletes tudást igénylő kérdések megválaszolásával járó küzdelem végül holtversenyt hozott az élen. Dr. Szenyéri Zoltán és a nagykanizsai Kis János egyaránt 137 ponttal zártak az első helyen, a harmadik pedig a zalaegerszegi Gyuk György lett. Így aztán most izgulhatnak, kikkel sorsolják őket egy elődöntőbe a további területi fordulók első három helyén végzők és a legtöbb pontot gyűjtő 4-6. helyezettek közül.

A tét nem kicsi, hiszen az áprilisban következő két előcsatározás dobogósainak részvételével, a tévé nyilvánossága előtt zajló országos döntő első két helyezettje az ókori játékok színhelyére, Olümpia városába utazhat el.

A szellemi olimpiákon versenyzőként és diákjai felkészítő tanáraként is rendszeresen sikereket elérő dr. Szenyéri Zoltánnak nem ez az első kiemelkedő olimpiatörténeti eredménye az utóbbi időben. 2011 novemberének végén ugyanis ott lehetett a „Szurkolj Londonban!" vetélkedő döntőjében. Bár a Budai Márton (Budapest) - dr. Szenyéri Zoltán (Dombóvár) páros akkor csak a negyedik helyen végzett, és így nem juthatott ki jutalmul a 2012-es londoni olimpiára, reméljük, most legalább az olümpiai utazással vigasztalódhat majd a dombóvári szellemi olimpikon!

A dolga mindenesetre nem lesz könnyű, hiszen a „Szurkolj Londonban!" győztesei - Nagy Barnabás és Csapkó Zoltán -, valamint az ismert sportkutató, Hencsei Pál már biztos elődöntősök. Mi több, a most továbbjutó Kis János is előtte végzett tavaly novemberben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.