Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Október 30. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: infovárosok/police.hu

Drónnal is vadásznak a szabálytalankodókra

Drónnal is vadásznak a szabálytalankodókra

Az ország több megyéjében már a levegőből, drónok segítségével is figyelik a szabálytalan közlekedőket.

Legutóbb a Nagyatádi Rendőrkapitányság munkatársai október 2-án Berzencén és környékén ellenőrizték a közlekedőket drónokkal. Az akció célja az agresszív, a többi közlekedőt veszélybe sodró, illetve hátrányba hozó szabálytalanságokat elkövető autósok forgalomból kiszűrése volt. A rendőröknek többek között tilos jelzésen áthaladás, előzési és elsőbbségadási szabályok megsértése, gyermekbiztonsági rendszer hiánya, illetve biztonsági öv használatának elmulasztása miatt kellett intézkedniük – közölte a rendőrség.

A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások új ellenőrzési módszert is bevezettek, most már nemcsak civil autókkal, hanem drónnal is ellenőrzik a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat. A drón biztonságos távolságból és helyzetből készít kiváló minőségű videófelvételeket az észlelt forgalmi szituációkról, szabályszegésekről.

A police.hu-ra felkerült videón látszik, hogy egy félpályás útlezárásnál, ahol jelzőlámpa irányítja a váltakozó irányú áthaladást, sok autós figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést. Őket pár kilométerrel később a rendőrök meg is állították. A tilos jelzés figyelmen kívül hagyása 50 ezer forint közigazgatási bírságot, valamint 8 előéleti büntetőpontot jelent.

A Zsaru Magazinnak Horváth Ákos főtörzszászlós nyilatkozott a drón bevetéséről.
„A drón nagyon hatékonyan tud dolgozni. Mivel jó minőségű felvételeket készít, így megfelelő magasságból is tud felvételeket készíteni a szabálytalankodóról – mondta Horváth Ákos, a Fonyódi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának főtörzszászlósa. – A mobilon elérhető, nagyon elterjedt navigációk ugyan jelzik a rendőri jelenlétet, aminek hatására abban a pillanatban a környéken megszűnnek az amúgy jellemző szabályszegések, de a drónt nem tudják jelölni. Ezek nagyon jó minőségű drónok, harmincszoros optikai zoommal vannak felszerelve. Nemcsak a szabálytalan közlekedők kiszűrésére, hanem például rendezvények biztosítására is alkalmas, baleseteknél is tud fentről fotót, videót készíteni, így megkönnyítve a helyszínelők munkáját” - részletezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.