Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 26. 15:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fél százalékra csökkentette a magyar kormány a jövő évi GDP előrejelzést

Fél százalékra csökkentette a magyar kormány a jövő évi GDP előrejelzést

A csökkenő államadósság, mérséklődő deficit, a pozitív folyó fizetési mérleg, a növekedő foglalkoztatottsági szint, valamint a hajszállal bővülő fogyasztás..

mind arról tanúskodnak, hogy a magyar gazdaság alapjai szilárdak. Ebben egyetértettek a gazdasági szakértők és a kormány is a tegnapi egyeztetésen.

Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkárral egyeztetett. Az ülés után Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, „a 2012-es európai uniós várakozások szerint a pénzügyi stabilitás szempontjából a legjobb hét tagállam közé tartozunk”. Komoly aggodalomra ad okot azonban az eurózóna mélyülő válsága. A közgazdászok úgy vélekedtek, a csökkenő német gazdasági növekedés mellett nem reális a másfél százalékos hazai GDP-bővülés, ezért a jövő évre fél százalékra mérsékelték előrejelzésüket. „A szakértők azt javasolták a kormánynak, kössön megállapodást az EU-val, a Nemzetközi Valutaalappal és a bankszövetséggel is”. Ez esetben egyezségre kell jutni a devizahiteleseket érintő kérdésekben, az otthonteremtés és az állampapír-finanszírozás, valamint a banki pénzügyi források bővítését illetően. A leminősítéssel kapcsolatban megjegyezte: a kormány és a közgazdászok egyetértenek abban is, hogy a stabil gazdasági fundamentumok nem indokolják a hitelminősítő lépését, egyesek szerint spekulációs támadásról van szó – minderről a Magyar Hírlap számolt be. Egy új növekedési terv keretében megvizsgálják, milyen pénzügyi forrásokat lehet bekapcsolni a beruházásokba. A miniszter hangsúlyozta: a kormány nem kíván visszatérni a Nemzetközi Valutaalap finanszírozási keretéhez, hanem egy pénzügyi védőhálóról, a legrugalmasabb hitelkeretről szeretne tárgyalni. Előzőleg a Moody's hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású adósbesorolást Magyarországtól.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: államadósság, gdp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.