Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Október 23. 12:32, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Gulyás: a kormány nem támogatja az energiaellátás biztonságát veszélyeztető uniós javaslatokat

Gulyás: a kormány nem támogatja az energiaellátás biztonságát veszélyeztető uniós javaslatokat

A magyar kormány minden olyan uniós javaslatot támogat, amely az energiaárak csökkenéséhez vezet, de azt nem támogatja, amely az ellátásbiztonságot felszámolja - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Gulyás Gergely a héten tartott uniós csúcstalálkozó eredményeiről szólva kiemelte, Magyarország számára hátrányos lett volna, ha az Európai Unió a gázra vonatkozóan is szankciókat és embargót vezet be, valamint olyan gázárképzést fogad el, amely veszélyezteti a hosszú távra megkötött gázszerződéseket. Ez Magyarország esetében azt jelentené, hogy az oroszok felmondanák a korábban megkötött szerződést és innentől kezdve az ország gázellátása kerülne veszélybe - tette hozzá.

A bizottságnak lényegében nem árcsökkentő, hanem a szankciókat a gázra is kiterjesztő javaslatai voltak, ami egyértelműen és biztosan azzal jár, hogy Magyarországon a családoknak és a vállalkozásoknak nem jut elegendő gáz - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, ezt sikerült megakadályozni, hosszú távú gázmegállapodásokra vonatkozó szabályozást nem vezet be az Európai Unió.

"Az uniós csúcs döntései szerintünk racionális alapon nyugszanak, és valóban az a helyzet, ami fontos volt, azt meg tudtuk védeni, ami pedig előnyös, abból mi is részesedhetünk" - értékelt Gulyás Gergely.

Úgy vélekedett, Európa nem képes saját magát gázzal ellátni, így nincs abban a helyzetben, hogy diktálja az árakat, az áram esetében ugyan önellátó, de ebben a szegmensben is egyelőre a gázpiac határozza meg az árampiacon kialakuló árakat. A problémákat nem oldja meg, de jó ötlet lehet a ma olcsóbban előállítható, megújuló energia használata, ez enyhíteni tudja a bajainkat és valamennyivel lejjebb viheti különösen az áram árát - mondta.

A közös uniós gázbeszerzések ötletével kapcsolatban Gulyás Gergely úgy vélekedett, a magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy ne legyen kötelező semmilyen beszerzésben részt venni. Mindaddig, amíg egy ilyen mechanizmus, eljárás nem közös akció, hanem önkéntes és a csatlakozásról alkalomról alkalomra szabadon dönthetünk, addig ez a mi érdekeinkkel is összhangban áll - közölte a miniszter.

A szombati kormányinfón bejelentett gazdasági intézkedésekre kitérve a miniszter azt mondta, a kamatstop a kis- és közepes vállalkozások hiteleire történő kiterjesztésével, a Széchenyi kártya hitelprogram meghosszabbításával és gyármentő program meghirdetésével a kormány célja, hogy a magyar gazdaság a lehető legkisebb veszteségeket szenvedje el a jelenlegi helyzetben.

Cél, hogy a vállalkozások tudják fizetni a hiteleiket és ne menjenek csődbe, az iparmentő csomag esetében segítsék a vállalkozásokat a gázbeszerzésre szerződni, amelyek nélkül tömeges munkanélküliség is kialakulhat, márpedig ez a legfontosabb, amit el kell kerülni ebben a helyzetben - tette hozzá.

A sajtóban megjelent orosz-amerikai tárgyalásokra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely úgy válaszolt, a magyar kormány üdvözli a tárgyalások hírét, nagyon fontos, hogy legyen egy olyan párbeszéd, amely a béketárgyalásokhoz és a békéhez vezethet el.

Kulcsfontosságú, hogy legyen párbeszéd és ez a párbeszéd mielőbb béketárgyalások formájában öltsön testet - jegyezte meg a miniszter.

A kép csak illusztráció (MTI)

Címkék: gulyás gergely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.