Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Október 18. 22:09, kedd | Helyi
Forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Dombóvár

Gyógyítás hittel, tudással, művészettel Szent Lukács napján - képgalériával

Gyógyítás hittel, tudással, művészettel Szent Lukács napján - képgalériával

A dombóvári városi kórház 2002. október 18-a óta viseli Szent Lukács nevét. Az éves emléknap délutánjának egyik helyszíne a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény volt, ahová ellátogatott a pécsi megyéspüspök is.

Az egészségügyi intézmény vezetői, dr. Kerekes László és Nagy Béla elkísérték a múzeumba a társaságukban lévő Udvardy Györgyöt, a pécsi római katolikus egyházmegye püspökét. Vele tartott Rostás Jenő István belvárosi apátplébános és Kutas Attila, Újdombóvár plébánosa is.

A házigazda városszépítők és a múzeum munkatársai nevében a rangos vendégeket dr. Kriston Vízi József köszöntötte és vezette be a 115 éves múltra visszatekintő - jelenleg már egy évtizede e helyen közgyűjteményként működő - főszolgabírói lakba. Itt először Pál Csaba tartott élvezetes ismertetőt a kórházi főorvosokból és főnővérekből álló szakmai csoportnak, akik Széles Lajos, a gyógyító borbély, a Naksol felfedezőjének életét bemutató kiállítást s vele együtt a mindig újat kereső érték-alkotó világlátott vidéki embert mutatta be. A vendégek ezután a Kapos-mente díszítő művészetének két speciális tárgytípusával ismerkedtek meg, a hímzett vőlegényingekkel és a nők hagyományos fejviseletével, a sehol máshol nem ismert pillével.

Rostás Jenő külön meghatottsággal mutatta be püspök úrnak azokat a tárlókat, amelyek Cser Mária tanárnő, népi iparművész és hitoktató példáját hozzák testközelbe. A Gimnázium egyik legendás, 1941-ben végzett évfolyamának tablójánál, Marczell György és Sarkantyu Simon, valamint Balássy Gyula fafaragó népművész alkotásainál külön tisztelegtek a jeles látogatók.

A Szepessy-szalonba lépve Fodor Ákos dombóvári festőművész mutatta be a belvárosi plébániának éppen most készülő egyik képét, amely Fausztina nővért ábrázolja.

A helyet foglaló vendégsereg előbb Tóth Ada Eszter tanárnő, az APOK művészeti iskolaigazgatója klarinétjátékában gyönyörködhetett, mely során két mesterdarab - Kodály: Este a tábortűznél és Kovács Béla: Hommage á Kodály – csendült fel. A lenyűgözött közönség számára ezután Horváth Kata múzeumi művészetpedagógus és rajztanár tartott vetített képes előadást Bernát János (1910-1964) képzőművészeti munkásságáról, kiemelve abból az itthoni és külföldi szakrális munkák javát.

Udvardy György örömmel vette át az ez alkalomra készített katalógus-CD-t, valamint a háziak további ajándékait, akik most sem mulasztották el felhívni a jelenlévők figyelmét arra, hogy Bernát János összegyűjtött alkotásai méltó környezetben való elhelyezést érdemelnek egy állandó kiállítás formájában, valamint hogy elengedhetetlen a feltárt anyagok szakszerű gondozása.

A közel másfél órás programra a Magyar Festészet Napjának országos rendezvényei keretében került sor.

Fotók és szöveg: kristonvízi

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!