Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. December 14. 14:24, szerda | Helyi
Forrás: http://atlantix.eu

Hajó és a hajós

Hajó és a hajós

Rakonczay Gábor az első magyar Atlanti-óceánt átevező páros férfi tagja, több ezer mérföld óceáni tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött, ismét hajóba száll.

A hajó:

Egyszemélyes óceáni kenu.
Tervezte és építette: Fa Nándor és a Fa Hajó Kft.

Főbb adatai:
Súly: üresen 200 kg, menetkészen kb. 450 kg.
Hossz: 7,5 m
Legnagyobb szélesség: 1,2 m
Merülés: 1 m
Tőkesúly: 30 kg


A hajós:
Rakonczay Gábor: Első magyar Atlanti-óceánt átevező páros férfi tagja, több ezer mérföld óceáni tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött.

Felszerelések:
2 Bracha Outrigger karbon kenu lapát
Kézi vízkészítő (Katadyn 35)
Iridium satelit telefon
2 db Vízálló, ütésálló katonaiToughbook (M34 és CF-18)
2 db kézi GPS
EPIRB
Inverter
Argos bója, a helyzetpont jeladáshoz
Széljelző
Compass (Iránytű)
Radarreflektor
Pozíció fények
Vízálló fényképezőgép
Vízálló kamera
2 db fejlámpa
Kötelek
Lobogók
Tölthető tartós elemek
GPS Chart Plotter
stb...

Mi biztosítja a hajón a szükséges energiát?
Az energia ellátást egy 50 W-os napelem biztosítja, egy töltésszabályzón keresztül tölti fel az akkumulátort, ami így folyamatosan ellátja energiával a hajó fogyasztóit.

Hogyan navigál Gábor?
A navigációhoz Gábor elsősorban az áramlás és széltérkép alapján megszerkesztett útvonalat követi le egy GPS Chart Plotter által, de a fedélzeten megtalálhatóak a papír térképek és a hagyományos navigációs eszközök is.

Hogyan tud kommunikálni az út alatt?
Egy műholdas (Iridium) telefonon keresztül.

Mennyit fog pihenni, aludni?
Napi 4-6 óra közötti időt töltök pihenéssel, amit időjárástól függően 2-3 részletben fog megvalósítani.

Mi lesz az időbeosztás?
A terv, hogy az egész út alatt naponta 14 és 16 óra közötti időt kenuzással töltsek és így kb. 80 nap alatt, átkenuzzak a Karib térségi Antigua szigetre. Alvás napi 4-6 óra közötti idő, több részletben. És a fennmaradó idő az étkezésre, navigálásra, vízkészítésre, tisztálkodásra, stb. fog elmenni.

Mennyire veszélyes ez az út?
Ha a hajó és a hajós jól össze van rakva, megfelelően fel van készülve, ha higgadt, gyors, precíz, problémamegoldó gondolkodással áll azokhoz a feladatokhoz, aminek a nagy részét a természet produkálja, akkor a veszély mint olyan, meglehetősen minimalizálható.
Ami miatt mégis sokkal felelősség teljesebben kell meghozni minden döntést az abból a fő különbségből származik, hogy a „szárazföldön” az esetek nagy részében ha valami történik hamar jön a segítség (egy baleset után relatíve hamar megkapjuk az ellátást) az ilyesfajta extrém offshore sportteljesítménynél ugyanez az idő mindenképp napokban mérhető. E miatt a legapróbb napi rutin feladatokat is komolyan kell venni, mert a külső segítség hiánya miatt egy kis dolog is végzetes lehet.

Ezen az útvonalon általában milyen mély alattad az óceán?
Általában 3000 és 5000 méter közötti a vízmélység.

Mit fogok enni?
Nagy energiatartalmú, hűtést nem igénylő és kis helyet foglaló készételeket, energiaszeleteket, táplálék kiegészítőket, vitaminokat, csokoládét, stb…

Milyen műszerek és felszerelés van a hajón?
Az óceáni kenu műszerezettsége: VHF rádió, Iridum satelit telefon, Argos nyomkövető rendszer, 2 kézi GPS és egy chartplotter, kézi vízkészítő, EPIRB, kompasz, radarreflektor stb…

Hogyan állítom elő az óceánon az ivóvizet?
Egy speciális kézi víztisztítóval vagy sóevővel ami eltávolítja az átszűrt/átpumpált vízből a sót, mely így ihatóvá válik. Naponta 30-40 perc között kell manuálisan működtetni a víztisztítót, hogy megfelelő mennyiségű ivóvízhez jussak a nyílt vízen.

Hogyan tartom a kapcsolatot a családdal és a barátokkal?
Egy Iridium műholdas telefonon keresztül, amivel az óceán közepén is lehet hívást kezdeményezni és fogadni.
/Gábornak az út alatt lehet sms üzenetet küldeni 160 ékezet nélküli karakterrel, amit ha elküldtök nekem e-mailbe, akkor azt tudom továbbítani a hajóra. - Viktória/

Fél térden vagy ülve fogok kenuzni?
Mindkettő az időjárási helyzettől függően, az oldalt pedig 1-2 óránként váltva.

Mennyit fogok kenuzni egy nap?
Naponta 14 és 16 óra között.

Fogok e zenét hallgatni?
Igen, pozitív, inspiráló és energikus számokat.

Mi lesz a legnagyobb kihívás az expedíció folyamán?
A nyolcvan napra tervezett kenuzás a fizikai és technikai felkészültség mellett, elsősorban mentális felkészültséget igényel. Az egyedüllét és a civilizáció hiányának leküzdése, igen komoly kihívás egy ilyen hosszú expedíción.

Van e, itthoni „háttércsapat”?
Igen, Rakonczay Viktória vezető személyében (szintén a fentebb írt evezős-óceáni múlttal) aki meterológiai információkkal látja el és tartja a kapcsolatot a nyílt vízen levő hajóval. Továbbá az egész projekt alatt informálja hírekkel a szurkolótábort, a szponzorokat, a médiát és a partnereket. További információ: info@ rakonczay.hu e-mail címen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!