Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Július 25. 21:57, hétfő | Helyi
Forrás: Döbrököz honlapja, Enjoy Rádió

Hatalmas károkat okozott a vasárnapi vihar

Hatalmas károkat okozott a vasárnapi vihar

Néhány óra alatt másfél havi csapadékátlagnak megfelelő mennyiségű eső esett Döbröközön vasárnap késő délután. Döbröközhöz hasonlóan Kurd és Csibrák egy részét is a közeli domboldalakról érkező sár öntötte el.

Csibrákon az iskola és az óvoda épületéből a tűzoltók segítségével távolították el a sarat. Szakály és Kurd között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Itt kedd hajnalig kell korlátozásokra számítani.

Július 24-én vasárnap késő délután leszakadt az ég Döbröközön. Néhány óra alatt másfél havi csapadékátlagnak megfelelő mennyiségű eső esett. Az utcákon vastagon hömpölygött a víz, és a szél által letépett ágakat, törmelékeket, téglákat és sarat vitt magával. A szőlőhegyi részen keletkezett a legnagyobb kár. Sok helyütt a hegyről lezúduló víztömeg teljesen ellepte az árkok melletti utakat is, ahonnan a mélyebben fekvő házak udvaraiba ömlött be az áradat, magával víve rengeteg törmeléket és elpusztult állatokat. Sok helyütt kerítéseket szakított át, megrongálta a 10 tonnás hidat, de volt olyan hegyi kis híd is melyet magával sodort. A hegyi horhók, utak zöme egyszerűen tönkrement. Néhol óriási lyukak, árkok keletkeztek, s mint ahogy a képen látszik, combközépig ér a kátyú.

A vihar elmúltával az emberek kisiettek az utcára, és megkezdték a károk felmérését, elhárítását. Az állati tetemek, a lehordott szenny, vegyszermaradék eltakarítása után nekiláttak a fertőtlenítésnek is. Szili Lajosné polgármester és Lázár Albert önkormányzati képviselő, közfoglalkoztató koordinálja, szervezi a kárelhárítást. Lázár Albert elmondása szerint katasztrófa sújtotta Döbröközt, az első felmérések alapján 10 millió forint körüli kár keletkezett. Az önkormányzat saját forrásból biztosan nem tudja helyrehozni a vihar által okozott kárt, ezért vis maior pályázatot nyújtanak be. Nehezíti a károk elhárítását, hogy a mostani közfoglalkoztatási rendszer nem biztosít kellő számú közmunkást, akikkel a kárelhárítást el lehetne végezni. Sőt további probléma, hogy az árkok tisztítását - mint megelőző tevékenységet - sem lehet a közmunka program keretében mindenütt megoldani, mert kevés az engedélyezett közmunkás. A döbrököziek egyéni kára is jelentős, egyelőre még felbecsülni sem lehet.
 

Nézze meg ide kattintva a Szalai Viktor által az RTL Klub oldalára felöltött videót.

A vihar utáni helyzetről további képeket nézhet meg Döbrököz honlapján, ha ide klikkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.