Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Március 05. 11:20, szombat | Helyi
Forrás: www.kurdiote.hu

Hetvennégy éve teljesítenek szolgálatot önkéntes tűzoltók Kurdon

Hetvennégy éve teljesítenek szolgálatot önkéntes tűzoltók Kurdon

A Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület jogelőde, a kurdi Önkéntes Tűzoltó Testület 1937. február 27-én alakult meg. Története során, az ország hasonló kis egyesületeire jellemzően számos változás érte őket. Amikor sok más település

Kurd tűzoltó történetének első levéltári feljegyzése egy 1891. július 23-i tűzfecskendő próbát ír le. Ezt a fecskendőt használták a XIX. század végétől a falusiak, akik úgynevezett köteles tűzoltóságot tartottak fenn, amelyet az akkori megyei alispán írt elő a településeknek. A férfiak közül a 20-40 év közöttieknek tűzoltói szolgálatot kellett teljesíteniük, és ez volt a helyzet még a századforduló után is – derül ki Gálos Csaba Kurd története című, 2004-ben Kurd önkormányzata által kiadott munkájából. Innen tudhatjuk meg azt is, hogy az 1937-ben megalakult önkéntes tűzoltóság nevezetesebb múltbéli parancsnokai Rózenfelder Károly, Stehli Ádám és Bíró József voltak.

A történetük egyik legfontosabb éve 1954 volt, amikor felépült a kurdi tűzoltó szertár, mely az 1950-es években modernnek számított. Egy tűzoltó gépjármű és két lóvontatású szerkocsi befogadására volt alkalmas, a szerállásokat pedig iroda kötötte össze, ahova már a telefont is bekötötték. Néhány évvel később az akkori kocsi- és mozdonyfecskendők mellé egy Duch-Vippon majd azt követően egy Garant típusú gépjárművet kaptak a kurdi önkéntesek. A hatvanas évek végén egy a tűzoltóságnál kiszolgált Niza gépjármű váltotta fel az addigra javíthatatlanná váló öreg szerkezetet.

Közben a mindenkori szorgalmas csapattagok Bíró József parancsnok vezetésével sorra gyűjtötték az okleveleket a szakmai megmérettetéseken. A szorgalmas elődök még külföldi versenyekre is eljutottak, s ott is becsülettel helytálltak. Egy ilyen versenyen ismerték meg őket azon német város, Nidderau lakói, akiktől később az ottani rendszerből kivont szerszállító Mercedes majd Opel gépjárművet kapták.

A Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület alapvető feladata nem változott az elmúlt évek során, ez pedig a tűz- és káresemények lehetőség szerinti megelőzése, a káresemények felszámolása.
Fontos feladatuknak tekintik még a tűzoltó hagyományok ápolását, az utánpótlás-nevelést, tűzmegelőzési feladatok elvégzését, a tagok szakmai, tűzvédelmi ismereteinek fejlesztését, a kapcsolattartást partnereikkel.

Sok olyan szakmai feladatot sikerült megoldaniuk, melyre joggal lehetnek büszkék. A közvetlen környezetük megbecsülését mutatja a tűzoltóságtól kapott IFA gépjárműfecskendő, amely biztosítja az egyébként nagyon rossz tűzivíz hálózattal rendelkező Kurd aktív tűzvédelmét.

Sikerült kiépíteniük ügyeleti rendszerüket, melynek segítségével akár perceken belül is képesek kivonulni egy-egy tűzesethez, és megkezdeni a beavatkozást. Rendszeresen szerveznek tűzoltóversenyeket.

A felszereléseik, járműveik állapotát folyamatos karbantartással, javítással, pótlással igyekeznek szinten tartani. A technikai adottságokon túl, van egy fontosabb kincsük: az „emberi oldal”. Az a közel száz felnőtt, ifjúsági és diáktűzoltó tag, akik miatt él az egyesületük, akik önként tenni akarnak másokért.

Ha többet szeretne tudni a Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesületről, látogasson el a www.kurdiote.hu oldalra! Számos velük kapcsolatos fotó található itt: http://www.kurd.hu/fotogaleria/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.