Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2012. Március 15. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Interaktív kiállítási központ nyílt Győrben

Interaktív kiállítási központ nyílt Győrben

Elkészült Győrben az Európában is egyedülálló tematikus tudományos játszóház, a mobilis Interaktív Kiállítási Központ.

Az 1,9 milliárd forintos, európai uniós támogatással megvalósult önkormányzati beruházással egy olyan, úgynevezett „science center” jött létre, amelynek 73 interaktív eszközét a március 15-ei nyitást követően ki is próbálhatják a látogatók.

Látványlabort és kreatív foglalkoztató teret is magában foglal majd a Mobilis nevet viselő interaktív kiállítási központ, amelyet március 14-én nyitottak meg Győrben a Széchenyi István Egyetem tőszomszédságában. A mobilis a térség legújabb oktatási-kulturális-turisztikai attrakciója, a szabadidő eltöltésének páratlan módját teremti meg. A háromszintes interaktív központ küldetése a műszaki életpályák népszerűsítése, az oktatás, illetve az észak-dunántúli gazdaság kapcsolatának erősítése.

Borkai Zsolt polgármester az ünnepélyes nyitóünnepségen elmondta, „a mobilis egy több funkciós létesítmény, amely Győr számára az élet számos területén fontos jelentőséggel bír. A város felpörgött gazdasági életének köszönhetően folyamatos az igény a szakképzett munkaerő iránt. A Mobilisnek köszönhetően kicsik és nagyok játékos formában ismerkedhetnek meg a tudomány rejtelmeivel, úgy, hogy közben a lehető legszélesebb körben bővítik a műszaki és természettudományos ismereteiket, kiemelt figyelmet szentelve a helyi járműgyártás jellegzetességeinek. Emellett pedig az új intézmény tovább bővíti Győr turisztikai attrakcióinak sorát. A mai ingergazdag világban a látvány mellé szükség van az élményre is, ezért a Mobilis izgalmas világát csak tovább fokozza, hogy az érdeklődök meg is érinthetik, ki is próbálhatják a kiállított eszközöket.

A győri mobilis egy olyan interaktív kiállítási központ, amely bemutatja a régió technológiai gazdasági gyökereit, a térségi innováció eredményeit és a jövőbeli fejlesztési trendeket is. Mindezt úgy, hogy a család minden tagja megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelő eszközöket, lehetőségeket.”

Bár Európában már nem ismeretlen a science center fogalma, a járműiparra, illetve annak technikai vívmányaira fókuszáló győri kiállítási központ egyedülálló a kontinensen. A témaválasztás nem véletlen; az autóipar és a műszaki oktatás fellegvárában egyre fontosabb kérdés a képzett szakember utánpótlás biztosítása. Ehhez kíván hozzájárulni a mobilis azzal, hogy a nem formális oktatás segítségével egyre több diákkal szeretteti meg a műszaki- és természettudományokat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 13:38, kedd | Belföld

Katasztrófavédelem: 85 ezer hektárom irtják a héten a szúnyogokat

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

2023. Május 30. 13:30, kedd | Belföld

A NATO elítéli a KFOR-csapatok elleni támadásokat Észak-Koszovóban

A NATO vasárnap este kiadott sajtóközleményében elítélte a parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonái ellen elkövetett provokálatlan támadásokat Észak-Koszovóban, amely során több katona megsebesült.

2023. Május 30. 13:24, kedd | Belföld

Költségvetés 2024 - Jövőre is brutális összeget költ a kormány a rezsivédelemre

Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.

2023. Május 30. 10:56, kedd | Belföld

Rendőrökre támadtak a gyámügyintézés során - Videó