Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2012. Március 15. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Interaktív kiállítási központ nyílt Győrben

Interaktív kiállítási központ nyílt Győrben

Elkészült Győrben az Európában is egyedülálló tematikus tudományos játszóház, a mobilis Interaktív Kiállítási Központ.

Az 1,9 milliárd forintos, európai uniós támogatással megvalósult önkormányzati beruházással egy olyan, úgynevezett „science center” jött létre, amelynek 73 interaktív eszközét a március 15-ei nyitást követően ki is próbálhatják a látogatók.

Látványlabort és kreatív foglalkoztató teret is magában foglal majd a Mobilis nevet viselő interaktív kiállítási központ, amelyet március 14-én nyitottak meg Győrben a Széchenyi István Egyetem tőszomszédságában. A mobilis a térség legújabb oktatási-kulturális-turisztikai attrakciója, a szabadidő eltöltésének páratlan módját teremti meg. A háromszintes interaktív központ küldetése a műszaki életpályák népszerűsítése, az oktatás, illetve az észak-dunántúli gazdaság kapcsolatának erősítése.

Borkai Zsolt polgármester az ünnepélyes nyitóünnepségen elmondta, „a mobilis egy több funkciós létesítmény, amely Győr számára az élet számos területén fontos jelentőséggel bír. A város felpörgött gazdasági életének köszönhetően folyamatos az igény a szakképzett munkaerő iránt. A Mobilisnek köszönhetően kicsik és nagyok játékos formában ismerkedhetnek meg a tudomány rejtelmeivel, úgy, hogy közben a lehető legszélesebb körben bővítik a műszaki és természettudományos ismereteiket, kiemelt figyelmet szentelve a helyi járműgyártás jellegzetességeinek. Emellett pedig az új intézmény tovább bővíti Győr turisztikai attrakcióinak sorát. A mai ingergazdag világban a látvány mellé szükség van az élményre is, ezért a Mobilis izgalmas világát csak tovább fokozza, hogy az érdeklődök meg is érinthetik, ki is próbálhatják a kiállított eszközöket.

A győri mobilis egy olyan interaktív kiállítási központ, amely bemutatja a régió technológiai gazdasági gyökereit, a térségi innováció eredményeit és a jövőbeli fejlesztési trendeket is. Mindezt úgy, hogy a család minden tagja megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelő eszközöket, lehetőségeket.”

Bár Európában már nem ismeretlen a science center fogalma, a járműiparra, illetve annak technikai vívmányaira fókuszáló győri kiállítási központ egyedülálló a kontinensen. A témaválasztás nem véletlen; az autóipar és a műszaki oktatás fellegvárában egyre fontosabb kérdés a képzett szakember utánpótlás biztosítása. Ehhez kíván hozzájárulni a mobilis azzal, hogy a nem formális oktatás segítségével egyre több diákkal szeretteti meg a műszaki- és természettudományokat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 07:58, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országáb

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 09:48, péntek | Belföld

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma