Városlista
2021. december 4, szombat - Barbara, Borbála

Hírek

2012. Március 26. 14:17, hétfő | Sport
Forrás: mno

„Iszonyatosan nagy hős”: egyedülálló tettet hajtott végre a magyar kenus

„Iszonyatosan nagy hős”: egyedülálló tettet hajtott végre a magyar kenus

A tervezettnél hetekkel korábban ért partot Antiguán az Atlanti-óceánt kenuval átszelő Rakonczay Gábor. „Iszonyatosan nagy hős” – mondta a felesége.

A Szólóvitorlázás Facebook-profil hétfő hajnalban adta hírül, hogy a magyar kenus 61 nap után kikötött Antiguán. Ez egyben azt jelenti, hogy Rakonczay Gábor új világrekordot állított fel: ő az első, akinek sikerült egyedül, segítség nélkül átkelnie az Atlanti-óceánon kenuval, ráadásul hihetetlen rövid idő alatt.

A 2011 decemberében nekivágó kalandor eredetileg azt tervezte, hogy 100 nap alatt szeli át a tengert a Fa Nándor által megépített, Vitéz névre keresztelt kenuval. Portugáliából indulva érintette a Kanári-szigeteket, majd onnan közelített Antigua felé, a táv 6400 kilométer. Mint megírtuk, február első napjaiban Rakonczay Gábor hajóját többször is felborította egy hatalmas hullám, és elázott a műholdas telefonja. Innentől kezdve felesége, Viktória nem tudott kapcsolatba lépni vele.

Néhány nappal később mentőakció indult az eltűnt kenus keresésére: Szeremley Huba és kis csapata Rakonczay tervezett útvonalán kezdte meg útját egy vitorlással február végén, de nem találkoztak a Vitézzel. A legutóbbi információk arról szóltak, hogy a magyar kenus elérte Guadelope szélességi fokát, és hamarosan kihasználhatja a déli-egyenlítői áramlást. Hétfő éjjel érkezett a hír, hogy Gábor sikeresen teljesítette a távot, és partot ért a francia szigeten.

„Szia, Gábor vagyok”

Mint a kenus felesége, Rakonczay Viktória a TV2 Mokka című műsorában hétfő reggel elmondta, éjfél körül kapta a hívást a férjétől, aki egy műholdas telefonról hívta az öbölből. „Szia, Gábor vagyok” – hallotta a vonal másik végéről, mire meg sem tudott szólalni. „Nagyon kemény dolgokon ment át, iszonyatosan nagy hős. Mindig bíztam benne, biztosan tudtam, hogy túléli” – mondta Rakonczay Viktória.

Egy nappal azt követően, hogy utoljára beszéltek, felborult a zárt hajó, a tőkesúly felfelé állt és a szellőzőn folyt be a víz – idézte fel férje beszámolója alapján Rakonczay Viktória a kenus eltűnésének körülményeit. Ki kellett mennie, ekkor viszont a Vitéz teljesen megtelt vízzel. Próbálta a tőkesúlyt rángatni, de csak egy nagy hullámnak köszönhette, hogy sikerült visszafordítania a hajót. A betóduló víztől viszont mindene tönkrement.

Bár férje ezt követően nyolc hajót is látott, egyikük sem ment oda. Nem vették észre, vagy nem foglalkoztak vele – tette hozzá a Rakonczay Viktória.

mno

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 10:36, péntek | Sport

Ismét egy nagyszerű győzelem!

Már a sokadik abszolút győzelmét szerezte Klausz Kristóf és Csányi Botond a 25. Mikulás Rallye-n.

2021. December 01. 14:31, szerda | Sport

Örültünk a murvának, egy darabig

Az utolsó pillanatban minden összeállt, így ott lehetett a hétvégi Mikulás Rally mezőnyében Csomós Miklós és Nagy Attila is.

2021. November 30. 14:59, kedd | Sport

Kecskemét, gokart, múlt és jövő

2021. november 13-án találkoztak a gokartsport hívei a kecskeméti gokartpályán a Bakos László Memorial emlékversenyen.

2021. November 24. 15:08, szerda | Sport

EVO-val a Mikulás Ralin!

Két ismerős gyors vár Csabira és Zolira a murva ralin, amin ötször mehetnek rajta végig.