Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2012. Augusztus 13. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Káros lehet az agyra a császármetszés?

Káros lehet az agyra a császármetszés?

A császármetszéssel való születés tartós hatással lehet az agyra - mutattak rá a kutatók egereken végzett vizsgálatuk során. Ennek oka pedig az UCP2 jelű fehérjében keresendő, amely a rövid- és hosszú távú memóriáért felelős - számol be a Fox News.

A vizsgálat során megállapították, hogy a hagyományos módon született egereknél az UCP2 jelű fehérje termelődése megfelelő volt, így a rövid- és hosszú távú memória kifejlődése is. Ezzel szemben a császármetszéssel született társaiknál az említett fehérje termelődése jelentősen csökkent.

Azoknál az egereknél, akik nem természetes úton születtek, ezáltal kevesebb idegsejt fejlődött ki az agyukban, és a labirintus-teszteken rosszabb eredményt értek el, mint társaik.

Az eredmények is alátámasztják, hogy mennyire fontosak ezek a fehérjék az agy és a viselkedés kifejlődése szempontjából. Ahhoz azonban még további vizsgálatokra van szükség, hogy a megállapítások emberre is érvényesek legyenek. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az egerek és az ember agyi fejlődése másképpen működhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:30, péntek | Életmód

Restaurálják a Szent Jupát vitorláshajót

2024. Szeptember 06. 08:22, péntek | Életmód

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére: pénteken többfelé kell számítani záporra, zivatarra, majd csökken a csapadék esélye.

2024. Szeptember 05. 07:33, csütörtök | Életmód

Tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka

A parlagfű pollenkoncentrációja országosan nagyon magas, tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka - közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.