Városlista
2022. augusztus 9, kedd - Emőd

Hírek

2012. Augusztus 31. 15:27, péntek | Helyi
Forrás: Bodó Imre

Középkori templom alapjainak ásatása Lápafőn

Középkori templom alapjainak ásatása Lápafőn

Ismert tény, hogy a lápafői temető középkori templom alapjait takarja.

Ismert tény, hogy a lápafői temető középkori templom alapjait takarja. Dr. K. Németh András, a simontornyai Vármúzeum igazgatója már többször is megfordult a településen, amikor A középkori Tolna megye templomai c. könyvéhez adatokat gyűjtött, de a temetőben nyugvó Bajó Sándor volt református lelkész, 48-as szabadságharcos sírját is kereste.

A kilenc napig tartó feltárási munkában részt vett Takács Melinda régész és édesapja, Takács Zsolt polgármester és családja, illetve a helyi önkormányzat és önkéntesek is segítették a szakemberek munkáját.

Bodó Imre dombóvári helytörténész két alkalommal is meglátogatta a feltárást végzőket. Ő ugyanis 2011-ben elkezdte írni a község monográfiáját és mint mondta, ez az ásatás és annak következtetései nagyban hozzájárulnak majd a hajdani település történetének hiteles megírásához. Mint azt megtudta a templom mintegy 15x 6,5 m-es méretével a középkor egyik legnagyobb környékbéli temploma lehetett. Ez azt mutatja, hogy Lápafő a környék népes települése volt. Talán a község neve is erre utal.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 08. 15:51, hétfő | Helyi

Kardos József emlékére

Július 28-án elhunyt Kardos József, volt magyar válogatott labdarúgó.

2022. Augusztus 08. 12:08, hétfő | Helyi

Októbertől látható a mozikban az egészestés Toldi

Jankovics Marcell születésnapjához igazítva, október 20-tól látható a mozikban a tavaly elhunyt rajzfilmrendező utolsó munkája, a Toldi című egészestés animációs film - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Kecskemétfilm.

2022. Augusztus 08. 11:03, hétfő | Helyi

Színvonalas mérkőzésekre, nagy küzdelmekre lehet számítani

A Dombóvári Futball Club július 12-én kezdte meg az alapozást, felkészülést az őszi szezonra.

2022. Augusztus 07. 22:40, vasárnap | Helyi

Folynak a felújítási munkák a Százszorszép Óvoda udvarán

Pintér Szilárd polgármester és Teufelné Glaub Ágnes, az óvoda vezetője közösen tekintették meg a Dombóvári Százszorszép Óvoda udvarán folyó munkákat.