Városlista
2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2011. December 20. 07:40, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Legalább 106 újságíróval végeztek

Legalább 106 újságíróval végeztek

Legalább 106 újságírót öltek meg 39 országban 2011-ben, azaz hetente átlagosan közel kettőt – adta hírül hétfőn a genfi székhelyű újságírójog-védő szervezet, nevének francia rövidítésével PEC.

Az „arab tavasszal” kapcsolatos zavargások legalább 20 újságíró halálát okozták. Vagy száz médiaalkalmazottat támadtak meg, zaklattak, tartóztattak le vagy sebesítettek meg Egyiptomban, Szíriában, Líbiában, Tunéziában és Jemenben. Mexikó és Pakisztán Afganisztánnal határos vidéke számít újságírószempontból a leggyilkosabb területnek. A harmadik legveszélyesebb Irak és Líbia, utána a Fülöp-szigetek következik, majd Brazília, Honduras, Jemen, Afganisztán, India, Egyiptom, Oroszország, Peru, Bahrein, illetve Thaiföld.

Egy-egy újságíró halt meg ebben az évben Algériában, Azerbajdzsánban, Bolíviában, Kínában, Kolumbiában, Elefántcsontparton, a Gázai övezetben, Guatemalában, Haitiban, Nepálban, Nigériában, Ugandában, Panamában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Dominikai Köztársaságban, Salvadorban, Sierra Leonéban, Szíriában, Tunéziában, Ukrajnában, Venezuelában és Vietnamban.

Térségek szerinti felosztásban Latin-Amerikában halt meg a 2011-ben legtöbb újságíró (35), ezt követte Ázsia (30). A Közel-Keleten és Észak-Afrikában 28-an haltak meg, Fekete-Afrikában nyolcan, Európában pedig négyen (hárman Oroszországban, egy pedig Ukrajnában). Az arab tavasz során különösen drága árat fizettek az újságírónők, sokukat megerőszakolták Egyiptomban és Líbiában.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 26. 06:00, vasárnap | Külföld

Franciaországban alkotmányba foglalnák a terhességmegszakítás jogát

A francia kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalná a terhességmegszakítás jogát - jelezte Elisabeth Borne francia miniszterelnök szombaton.

2022. Június 25. 11:08, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 543 millió, a halálos áldozatoké 6,327 millió a világon

A világon 542 897 046 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 327 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2022. Június 24. 18:04, péntek | Külföld

Belga miniszterelnök: nehéz tél elé nézhet Európa

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni

2022. Június 24. 16:24, péntek | Külföld

Leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken

A német közüzemi hálózati felügyelet vezetője szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken.