Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Február 21. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: hírszerkesztőnk, magocs.hu

Létrejött a Czicz-Para frigy a mágocsi Narre Tagon

Létrejött a Czicz-Para frigy a mágocsi Narre Tagon

Az idei már a negyedik egymást követő év, hogy a Mágocsi Művelődési Ház szervezésében helybeliek elevenítették fel a sváb örökségként rájuk maradt farsangi felvonulást. Február 18-án Czicz Imre elvette Para Zitát.

A mágocsi és a környékbeli sváboknál a farsang utolsó szombatját bolondok napjának (Narre Tag) hívták még a két világháború között is. Amennyire tehette, ilyenkor mindenki jól elmaszkírozta magát. A férfiak tipikusan nőnek néztek ki, az ellenkező neműek pedig férfiaknak. A felvonulások központi figurái a - magától értetődően furi - jegyespárok voltak.

A felélesztett hagyomány idei verziójában a figyelem középpontjába a jelentős bolondozási aktivitást mutató Para Zita „menyasszony” és a komoly mozgássérültség jeleit magán hordozó Czicz Imre „vőlegény” került. Nem is csoda, hogy a sorozatos gázos konzervdoboz-durrogtatások, liszthintés, máglya-körültáncolás és a - gondoljuk, este azután elégetett - kiszebáb megmutogatása után a művelődési házból a „vőlegényt” kellett kikérnie a „menyasszonynak”.

A népes - minden tisztelet a mágocsiak fineszének - maskarás menet útja innen a házasságkötő-terembe vezetett, ahol a tanúk nagyszabású előjátéka, vívódások, „vőlegényrablás” és -visszarablás, házassági nagyeskük után végre egybekelhettek a fiatalok, és jöhetett a műanyag babapoharas pezsgőzés. De, hogy ne nyugodhassanak, még a díszes társaság élén körbetúrázták a várost, hogy mindenhol osztozhassanak örömükben. Meg még ki tudja, miért, mivel hírszerkesztőnknek az első állomáson könnyes búcsút kellett intenie a bolondos tömegnek.

Beépülő kémeink előrejelzése szerint a nap bulival zárult a művelődési házban. Erről nem, de sok minden másról árulkodik a „kapcsolódó galéria” hivatkozásra vagy a lenti képre kattintva megnyitható képgalériánk, ahol a fotók magukért beszélnek…

Cserveni Gábor

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.