Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2012. Február 15. 13:14, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Majdnem minden ötödik ember munka nélkül marad Somogyban

Majdnem minden ötödik ember munka nélkül marad Somogyban

Várhatóan leépítésbe kezdenek a nagyobb somogyi vállalatok is. Kedvezőtlenül alakulnak ugyanis a foglalkoztatási kilátások.

Kötelező minimálbéremelés, megsarcolt cafetéria-rendszer, a tb-járulék felsrófolása – részben ezzel hozható összefüggésbe a leépítéshez köthető tervek - írja a Somogyi Hírlap.

A vállalkozások négy százaléka növelni-, míg 29 százalékuk csökkenteni tervezi a létszámát, állapította meg legfrissebb tanulmányában a GKI. A gazdaságkutató országosan 800 fős reprezentatív vállalati mintán végzett kutatást. Legnagyobb arányban az 500 főnél több dolgozót alkalmazó cégek jeleztek elbocsátást.

Somogy egyik meghatározó foglalkoztatója a Kaposvár Videoton. Gerber András igazgató a felmérésre utalva kifejtette: az általános világpiaci keresletcsökkenés valóban azonnal és mélyrehatóan befolyásolja az ipari vállalkozások sorsát. A Kaposváron és Marcaliban 1200 dolgozót foglalkoztató üzem újabb megrendelések elnyerésével igyekszik megoldani az előtt álló feladatokat. Ez többé-kevésbé sikerül – fogalmazott Gerber. A jelenlegi létszámot tartjuk, ám bővülésről egyáltalán nem lehet szó. Gulyás Árpád, a Csurgó Coop Zrt. elnöke valós veszélynek tartja a beharangozott leépítéseket. Ez alól aligha lesz kivétel megyénk. Az elbocsátást persze nem úgy kell elképzelni rögtön, hogy egyik napról a másikra százakat tesznek utcára – hívta fel a figyelmet.

A munkaügyi központhoz a munkáltatók csak a csoportos létszámleépítéseket kötelesek bejelenteni – számolt be kedden Szabó István, a megyei kormányhivatal szóvivője. A rendelkezésükre álló információk alapján Somogyban a közeljövőben csoportos elbocsátások nem várhatóak. Beszédes adat, hogy a megyében az év végén 24 291 álláskeresőt regisztráltak. Bár a 2010. decemberi állapothoz viszonyítva 8,8 százalékos a csökkenés, a gazdaságilag aktív népesség 17,5 százaléka munkanélküli – írja a Somogyi Hírlap.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 20:46, hétfő | Belföld

Zavargások Koszovóban - 20 magyar békefenntartó megsérült

A jelenlegi információk szerint több mint 20 magyar katona sérült meg, közülük 7 fő súlyosan, állapotuk stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja.

2023. Május 29. 06:00, hétfő | Belföld

Kötélpályán hoztak fel egy szikláról lezuhant fiút a mélyből a tűzoltók Vértestolnánál

Lezuhant egy túrázó a Pes-kő-barlangnál Vértestolna közelében vasárnap, a tűzoltók kötélpályát építették ki, hogy a 15 éves fiút felhozzák a mélyből - mondta el a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szó

2023. Május 29. 06:00, hétfő | Belföld

A héten is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

2023. Május 28. 11:13, vasárnap | Belföld

Csaknem 800 doboz cigi lapult a kárpitok alatt

Csaknem 800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár kisbuszban