Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Január 11. 12:52, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Már beiktatásán Izraelt támadta

Már beiktatásán Izraelt támadta

Atomfegyvereinek megsemmisítésére szólította fel Izraelt Daniel Ortega nicaraguai elnök saját keddi beiktatási ünnepségén, amelyen jelen volt a latin-amerikai körúton járó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is.

Ortega – aki második elnöki ciklusát kezdi el – támadta Irak és Afganisztán amerikai „megszállását”, és elítélte a hatalomból háborúban elűzött Moammer Kadhafi líbiai diktátor megölését. A beiktatási ceremónián Ahmadinezsád mellett Hugo Chávez venezuelai elnök is jelen volt.

A nicaraguai politikus kiállt amellett, hogy Iránnak joga van az atomenergia békés célú felhasználására. Szembement a Nyugatnak azzal a gyanújával, hogy az iszlám köztársaság nukleáris programja atomfegyver kifejlesztésére irányul.

„Biztos vagyok abban, hogy békét lehet teremteni a térségben csupán olyan megbeszélések kezdeményezése által, amelyek során felvázolnák az izraeli atomfegyverek megsemmisítésének lépéseit” – jelentette ki az egykori marxista gerillaparancsnok. De a nyugati hatalmak nem vesznek tudomást az atomfegyverrel rendelkező államokról, és egy olyat fenyegetnek, amely csak békés célokra akarja felhasználni a nukleáris energiát – magyarázta a 66 éves Ortega Iránra célozva.

Általános az a vélekedés a világban, hogy Izrael rendelkezik atomfegyverekkel, bár ezt a zsidó állam soha nem ismerte el.

Nicaragua 2010-ben felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Izraellel, miután az izraeli haditengerészet feltartóztatott egy török hajórajt, amely a Gázai övezetbe készült, és az intézkedés erőszakos, halálos kimenetelű incidenssé fajult.

A jóléti programmal kampányoló Ortega novemberben elsöprő győzelmet aratott a választásokon, és kétharmados többséget szerzett a parlamentben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.