Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 17. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már-már zaklatásig fajulnak a munkahelyi ellenőrzések

Már-már zaklatásig fajulnak a munkahelyi ellenőrzések

Kártérítési pert is indíthatnak a dolgozók, ha a munkaadók a jogszabályban lehetővé tett ellenőrzéseken túl próbálják megfigyelni a munkafolyamatot - mondta az EU-JOBS Kft. munkatársa, Hoffmann Gábor a Gazdasági Rádióban. Rejtett kamera például nem alkalmazható, táblával figyelmeztetni kell a megfigyelésre, a munkavállaló emberi méltóságát nem veszélyeztetheti a munkaadó.

Tavaly jelentősen megugrott a magyarok külföldi munkavállalása. Míg 2011-ben 40 ezer új magyar munkavállaló ment Németországba dolgozni, addig 2012 első felében már megduplázódott ez a szám. Kedvelt célpont még Nagy-Britannia, Írország, valamint Hollandia, illetve részben a közelsége okán Ausztria.

2013 első „diszkontbotránya” is kitört Németországban: rejtett kamerákkal és titkos ügynökökkel figyelte meg a diszkontlánc a munkatársait. Az EU-JOBS új ügyfelei mindig kapnak egy munkaügyi támogatást, amelynek része, hogy milyen megfigyelést alkalmaz vagyonvédelmi szempontból, ami a munkaadó érdeke. Ezzel szemben áll a munkavállaló érdeke, a magánélethez és személyes adataihoz való érdeke, és a kettő között kell egy egészséges egyensúlyt fenntartani.

A munkavállalók magánélete sem ellenőrizhető. Ha azonban ez már a munkavégzés rovására megy, esetleg adatokkal való visszaéléshez vezet, ott már tiltani lehet a magánkapcsolatokat is. A munkaadók gyakran keresik a kiskaput, pedig ha tisztességesen bánnak a munkavállalóval, abból a munkaadó is profitál. A munkahelyeken alkalmazott vagyonőröknek ugyanakkor van joguk ellenőrizni a be- és kilépőknek a csomagját, erről nem kell feltétlenül előre és írásban tájékoztatni a dolgozókat.

A kamerás megfigyelés csak ott alkalmazható, ahol a személy- és vagyonvédelem ezt indokolttá teszi. Maga a munkavégzés azonban csak szűk keretek között végezhető ilyen módszerekkel. Alapvetően a művezetők személyesen jogosultak az ellenőrzésre, a műhelyek bekamerázása nem megoldás. Bármilyen ellenőrzés, még ha jogszerű is, nem irányulhat a munkavállaló zaklatására. Ha ez mégis megtörténik, kártérítési pert is indíthat a dolgozó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: