Városlista
2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2011. December 27. 08:12, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Már több mint 1200-an vesztették életüket a Fülöp-szigeteken

Már több mint 1200-an vesztették életüket a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigetek déli részén 1236-ra emelkedett a másfél héttel ezelőtti áradások és földcsuszamlás halálos áldozatainak a száma, s több mint 60 ezer ember vesztette el az otthonát.

Mindanao sziget déli részén december 17-re virradó éjszaka hatalmas trópusi vihar tombolt, s bár az időjárás-előrejelzések figyelmeztettek rá, a katasztrófa felkészületlenül, álmában érte a Mindanao északi részén lévő két nagyváros, Cagayan de Oro és Iligan, valamint a környező települések lakosságát. A pusztítás mintegy 600 ezer embert érintett a tájfunt ritkán látó vidéken.

A vihar okozta áradások falvakat mostak el, és sok embert kisodortak a nyílt tengerre. Ezért a halászok is csatlakoztak a haditengerészet, a rendőrség és a tűzoltóság kutatást végző egységeihez.

Az ENSZ 28 millió dollár segélyt kért az árvíz károsultjai számára.

A súlyos áradást és földcsuszamlást sokan a túlzott mértékű fakitermelésnek tulajdonítják. Mivel a hegyekből kivágott farönköket sodort le a víz, Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök – aki februárban egy árvíz nyomán szigorú fakivágási tilalmat rendelt el – vizsgálatot szorgalmaz a tiltott fakitermelést végzők felderítésére.

A Mindanaón működő kommunista gerillák a katasztrófa hatására lemondtak arról, hogy megünnepeljék mozgalmuk létrejöttének 43. évfordulóját. Megígérték, hogy segítenek a bajba jutottakon, s kilátásba helyezték a szerintük környezetkárosításban vétkes multinacionális vállalatok megbüntetését.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 11:08, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 543 millió, a halálos áldozatoké 6,327 millió a világon

A világon 542 897 046 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 327 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2022. Június 24. 18:04, péntek | Külföld

Belga miniszterelnök: nehéz tél elé nézhet Európa

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni

2022. Június 24. 16:24, péntek | Külföld

Leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken

A német közüzemi hálózati felügyelet vezetője szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken.

2022. Június 24. 06:00, péntek | Külföld

Belgium szabályozza az elektromos rollerek használatát

Belgium szabályozást vezet be július elsejétől az elektromos rollerek használatára a balesetek számának csökkentése, valamint a rendezetlenül leparkolt eszközök okozta bosszúság elkerülése érdekében