Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 15. 06:44, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Matolcsy: stagnálni fog idén a gazdaság, több ezer köztisztviselőt küldenek nyugdíjba

Matolcsy: stagnálni fog idén a gazdaság, több ezer köztisztviselőt küldenek nyugdíjba

Idén a magyar gazdaság stagnálni fog az első negyedévi GDP-adatok alapján - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Az év első felében negatív, majd a második félévben pozitív GDP-alakulással számolnak. A kormány szerdai ülésén döntött a 2013-as költségvetés tervezetéről. A mai kormányszóvivői tájékoztatón Matolcsy György ennek kapcsán hangsúlyozta: biztonságot és kiszámíthatóságot jelent, hogy már az év közepén rendelkezünk a jövő évi költségvetés sarokszámaival.

Az eddig tervezettnél is nagyobb tranzakciós adóval számol a kormány, miközben nyugdíjba küldenének 10-11 ezer köztisztviselőt - derült ki a jövő évi költségvetés ismertetésekor. Matolcsy György először beszélt arról, hogy idén nem várható növekedés. Mint ismert a miniszter a minap a CNN-nek azt mondta, hogy szerinte a válságnak vége, a kormány gazdaságpolitikája pedig tündérmese.

Giró-Szász András pedig bevezetőjében azt mondta, hogy a 2013-as költségvetésnek stabil iránytűként kell szolgálnia az Európát sújtó gazdasági válság közepette.A kormányszóvivő az Európai Unió szempontjából pozitív tendenciákat sorolva kiemelte, hogy nálunk egyedülálló módon már a nyári időszakban elfogadhatják a jövő évi költségvetést, ami - mint mondta - az európai uniós válságra adott magyar válasz.

Matolcsy György emlékeztetett, hogy Magyarország gazdasága 2012-ben várhatóan stagnálni fog, ami a gazdaság teljesítményét tekintve az év elején negatív, az év második felében viszont már pozitív számot jelent.

Kitért arra, hogy 2012-ben sikerült eltávolodni az eurozóna déli sávjától, egyben visszakapaszkodóban vagyunk a visegrádi négyes csoport átlagához. A nemzetgazdasági miniszter felidézte, hogy a 2012-es költségvetési hiányt sikerült 3 százalék alatt tartani ,az államadósság csökkent, a foglalkoztatottság pedig szerény mértékben, de folyamatosan emelkedik.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány tegnapi ülésén olyan kérdésekről döntött, melyek részben megőrzik a 2012-es költségvetés sarokszámait, azonban a kiadási és bevételi oldalt is növelték. Ezzel mintegy 1,6 százalékos bruttó hazai termék bővülésre számítanak 2013-ban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.