Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Március 10. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Megérkeztek a fekete gólyák Gemencbe, akár meg is leshetők

Megérkeztek a fekete gólyák Gemencbe, akár meg is leshetők

Pénteken megérkezett az első pár fekete gólya a gemenci erdőbe. A természetbarátok a ritka faj egyedeivel is találkozhatnak a Gemenc Zrt. jövő heti programján.

A fekete gólyák érkezését pénteken észlelték az erdőgazdaság munkatársai a szekszárdi erdészethez tartozó Keselyűsben - mondta az MTI-nek Kovács Gábor erdészetvezető. A madarak az erdőgazdaság telephelyétől mintegy száz méterre lévő kőrisfán foglalták el tavalyi fészkelő helyüket.

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemencbe, ahol gyakori fészkelő helyei a tölgy, kőris és szil ligeterdők idős tölgyfái. A legnagyobb hazai állomány, mintegy 45-50 pár fészkel az ártéri erdőben, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai azonban több új fészek meglétét jelezték, ami arra utal, hogy valamelyest növekedhet a populáció - tette hozzá az erdészetvezető.

Mint mondta, bár az erdészet dolgozói sem mennek közel a fokozottan védett fekete gólyákhoz, kis szerencsével, akár kijelölt túraútvonalról is megfigyelhetőek.

A természetkedvelők a Gemenc Zrt. jövő heti programján találkozhatnak a fokozottan védett faj példányaival.

Március 17-én, szombaton túravezető kíséretében a pörbölyi ökoturisztikai centrumtól Lassiig tehetnek tíz kilométeres kirándulást, amelynek útvonala a Cserta-Duna mellett a Nyárilegelőn át halad. A résztvevők a Vén-Dunából kiágazó vízfolyás, majd a Rezéti-Duna metén haladva más fészkelő madarakat, szürkegémeket is láthatnak - mondta Csiszár Angéla programszervező.

Fotó: gemenczrt.hu

Címkék: fekete gólya, Gemenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.