Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Április 02. 09:56, szombat | Helyi

Megnyitott a „Hulladékból termék” kiállítás Dombóváron - képgalériával

Megnyitott a „Hulladékból termék” kiállítás Dombóváron - képgalériával

A szelektív hulladékgyűjtés értelmét és lényegét bemutató interaktív országos vándorkiállításon közel száz hazai hulladékfeldolgozó és -hasznosító cég újrahasznosított hulladékból készített termékei és különleges művész

A látogatottsági rekordot hozó március 31-i dombóvári megnyitóig eltelt öt év alatt negyvenöt városban negyedmillió embernek mutatta be a kiállítás a szelektív gyűjtés valódi hasznát. Az Apáczai Oktatási Központ (APOK) Belvárosi Általános Iskolai Tagintézménye Hunyadi téri épületének tágas aulája diákokkal zsúfolásig megtelve volt helyszíne a rövid megnyitó előadásoknak.

Szabó Loránd dombóvári polgármester köszöntőjét követően aszelektív hulladékgyűjtés szerepéről beszéltDombóvár város környezetpolitikájában. Szenyériné Szabolcska Julianna, az APOK főigazgatója gondolatait osztotta meg gondolatait a hallgatósággal a környezetvédelem és a környezeti nevelésjelentőségéről. Hartay Mihály, a kiállítást rendező ÖKO-Pack Nonprofit Kft.ügyvezető igazgatója elmondta, mit tehet az országos vándorkiállítás a szemléletformálás jegyében. Végül Somfalvi József, az ÖKO-DOMBÓ Kft.nemrégiben négy évre újraválasztott ügyvezető igazgatója beszélt a szelektív hulladékgyűjtés dombóvári eredményeiről és lehetőségeiről.

A nagy nyilvánosság lehetőségével élve a város polgármestere a tavaly őszi Európai Autómentes Nap dombóvári vetélkedőjén legjobban szereplő SZOR Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákcsapatának nyújtott át oklevelet és jelképes pénzjutalmat. Az APOK főigazgatója a Belvárosi Iskolának a Víz Világnapja alkalmából ötödikesek és hatodikosok számára meghirdetett plakátrajz-pályázata helyezettjeinek gratulált. A harmadik helyet Vitéz Csaba Patrik 5.c, a másodikat Gyöngyösi Krisztina 5.d, míg az elsőt Fábián Daniella 5.b osztályos tanuló szerezte meg.

Ha kíváncsi az április 20-ig hétköznapokon 8-tól 17 óráig a Hunyadi téri iskolaépületben ingyenesen megtekinthető kiállítás bemutatására, olvasson tovább. Amennyiben fotókat nézegetne, ajánljuk figyelmébe a Szórakozó negyedben található képgalériánkat, amely az alábbi képre kattintva közvetlenül nyílik.



A "Hulladékból termék" kiállítás célja, hogy bemutassa az egyes szelektíven gyűjtött anyagtípusok újrahasznosítási lehetőségeit. A hulladékképződés visszaszorítása és a hulladékhasznosítás fellendítése, fejlesztése közös cél, ezért a kiállítás nagy hangsúlyt fektet a megelőzés fontosságára. Tudatos vásárlás, komposztálás: a legjobb praktikák a környezettudatos élet felé. A települési szilárd hulladékokban 30% is lehet a „zöld javak” aránya, ezért a komposztálással jelentősen csökkenteni lehet a hulladéklerakókra kerülő szemét mennyiségét.

A kiállítási installáció maga is kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. Ez azért is figyelemre méltó, mert közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék, ismételt feldolgozása során például karton- és hullámpapír készül, amely a csomagolóipar számára nélkülözhetetlen termék. Ebből készül például az italos kartondoboz, amelynek újrahasznosítása folyamatosan fejlődik, szelektív gyűjtése pedig egyre több helyen megoldott hazánkban. A Zöld Iroda kiállításon is nagy sikert aratott a kartonbútor, de emellett kiemelendő az irodákban használható újrapapír és újraboríték is!

A műanyag hulladékok hasznosításával készült termékek alkotják a kiállítás legszínesebb és legváltozatosabb részét, mert ezekből készül a legtöbbféle újrahasznosított termék és a legtöbb hasznosító cég is ebben az iparágban működik Magyarországon. A válogatott műanyag hulladék hasznos másodnyersanyag, készülhet belőle kerti bútor, fekvőrendőr, polár pulóver, zöldtető szigetelés, raklap, virágcserép, rekesz, stb.

Az alumínium italos dobozok hasznosítása is bemutatkozik, amelynek egyik érdekessége a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei is ebből készülnek. Ezeket például Apc alumíniumhasznosító üzemében állítják elő, több féle teherautó alkatrésszel együtt. Ez is bizonyítja, hogy az anyag nem vész el (a hulladékok között) csak átalakul.

A hulladék gumiabroncsok hasznosítása révén az energetikai hasznosítás mellett, egyre több helyen játszóterek, futópályák vagy éppen hangfogó falak burkolata készül. A gumihulladék darálékából préseléssel előállított járólapok is a kiállítás tárlatát színesítik, a gyerekek nem kis örömére.

A lakossági szelektív hulladékgyűjtés terjedésével az anyagában hasznosítható hulladékok mellett egyre nagyobb arányban jelennek meg az energetikai célra hasznosítható vegyes hulladékok. A gumiabroncsok, csontlisztek, fáradt olajok energetikai hasznosítása mellett ezért is szerepel a kiállításon a vegyes műanyag hulladékok cementipari hasznosítása, ahol a visszanyert energia tekinthető az így hasznosuló hulladék végtermékének.

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, a finanszírozás jogszabályi háttérének megteremtését követően igen gyorsan fejlődő új iparágként jelent meg. Ma még elsősorban alapanyagot gyártanak ezekből a hulladékokból, de például az elektromos és elektronikai berendezések műanyag burkolatának újrafeldolgozása révén már késztermékek is készülnek, amelyek szintén láthatóak a kiállításon.

Hulladékból Művészet – a kiállítás érdekessége, hogy egy tucat magyar művész anyagait is bemutatjuk, akik szinte kizárólag hulladékból dolgoznak! Óriásplakátból táska, rozsdás kipufogóból virág, vagy műanyag kupakból festmény… A hulladékok világa más szemmel.

A kiállítás honlapja (www.hulladekboltermek.hu) pedig az egész témát felölelve, rengeteg információt tesz elérhetővé az oktatófilmektől kezdve az óravázlatokig, fényképekig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.