Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Október 01. 15:13, szerda | Helyi
Forrás: MTI, fotó: MTI Fotó: Varga György

Megújult a Kaposvár-Dombóvár vasútvonal egyik lassú pályaszakasza

Megújult a Kaposvár-Dombóvár vasútvonal egyik lassú pályaszakasza

Dávid Ilona, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója és Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere hétfőn, a kaposvári vasútállomáson tartott sajtótájékoztatót.

Megújult a Kaposvár-Dombóvár vasútvonal egyik lassú, 10,5 kilométer hosszú pályaszakasza - tájékoztatott a MÁV Zrt. saját forrásból megvalósított rekonstrukciójáról Dávid Ilona, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója és Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere hétfőn, a kaposvári vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón.

Szita Károly a felújítással kapcsolatosan elmondta: teljesült az ígéret, a MÁV Zrt. felújítja a Kaposvár-Dombóvár közötti, óránként 20 kilométeres sebességgel közlekedő vicinális útvonalát, amelynek első üteme, a Kaposvár-Baté közötti szakasz most befejeződött.
A polgármester - felidézve a kaposvári vasúti közlekedés fejlődését 1872-tól, az első szerelvény érkezésétől napjainkig - az elkövetkező években várható változásokról szólva kiemelte a vasútállomás műemlék épületének a felújítását és a kaposvári közlekedési központ 35 milliárdos költségvetésű beruházását.
Utóbbiról Szita Károly elmondta: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. hamarosan kiírja a közbeszerzési eljárást. A kiviteli tervek elkészítése és az engedélyezés valamivel több mint egy évet vesz igénybe, így előreláthatóan 2016 tavaszán, "legjobb esetben" 2015 végén elkezdődhet az építkezés - tette hozzá.
Dávid Ilona közölte: a 3,2 milliárd forintból felújított Kaposvár-Baté közötti pályaszakaszon a decemberi menetrendváltozást követően óránként 100 kilométeres sebességgel haladnak majd a vonatok.
Jelezte: jövő nyáron - ugyancsak saját forrásból - felújítják a Baté-Dombóvár közötti 15 kilométeres pályaszakaszt is, így 2015-decemberétől Kaposvár és Dombóvár között 20 perccel rövidebb lesz a menetidő.
Dávid Ilona kitért arra is, hogy kiírták a közbeszerzési eljárást a kaposvári vasútállomás műemléképületének felújítására. A kivitelezésre október közepéig várják az ajánlatokat. Az 1,6 milliárd forintból felújított állomást a tervek szerint jövő év őszén adják át.
A kaposvári központi közlekedési központ kiemelt beruházás - hangsúlyozta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. A beruházás a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban, uniós forrásból valósulna meg. Amint véglegesítették a terveket, kiírják a tendert - mondta Dávid Ilona.
Jelezte: szeretnék elérni, hogy ne csak a Dombóvárig tartó vasúti pálya újuljon meg, hanem a Dombóvártól Budapestig tartó pályaszakasz rekonstrukciója is bekerüljön az Európai Unió által támogatott fejlesztések közé.

Címkék: vasút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.