Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Május 19. 08:13, hétfő | PR
Forrás: NAV

Mezőgazdasági őstermelők bevallása

Mezőgazdasági őstermelők bevallása

A mezőgazdasági őstermelőknek a 2013-ban szerzett jövedelmekről 2014. május 20-ig kell benyújtaniuk a személyijövedelemadó-bevallást...

A mezőgazdasági őstermelőknek a 2013-ban szerzett jövedelmekről 2014. május 20-ig kell benyújtaniuk a személyijövedelemadó-bevallást, ha nem voltak áfa fizetésére kötelezettek, vagy más tevékenység tekintetében egyéni vállalkozók.

Az őstermelőnek nem kell bevallást benyújtania, ha az őstermelésből származó – támogatás nélküli – éves bevétele nem haladja meg a 600 000 forintot. Ezt az adómentes bevételt akkor sem kell bevallani, ha egyéb jövedelme miatt a magánszemély adóbevallás benyújtására kötelezett (pl. munkaviszonya is van).

Ha az őstermelésből származó – támogatás nélküli – éves bevétele meghaladja ugyan a 600 000 forintot, de nem haladja meg a 4 millió forintot és rendelkezik az őstermelő a bevétele 20 százalékát kitevő költség számlával, akkor a bevallásban élhet nemleges nyilatkozattételi jogával. Ilyenkor a bevétel 5 százaléka után 15 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Ha a támogatások nélküli éves bevétele meghaladja a 4 millió forintot, a jövedelmet a következő kétféle módszer szerint lehet megállapítani:

Tételes költségelszámolás esetén a bevételből le kell vonni a bevételt csökkentő tételeket, az elismert költségeket, valamint a 8 millió forintnál nem több - támogatások nélküli - bevételt elérő kistermelők esetében 40 százaléknyi költségátalányt. Az így megállapított jövedelemből vonható le a korábbi évekről áthozott veszteség, mely legfeljebb a jövedelem 50 százalékáig vehető figyelembe.

A jövedelmet meg lehet állapítani 10 százalék vélelmezett költséghányad levonásával is. Ebben az esetben a bevétel 90 százaléka a jövedelem és az értékcsökkenési leírás, valamint a korábban elhatárolt veszteség 20 százaléka az adóévre elszámoltnak tekintendő. E két módszer alkalmazása esetén a számított jövedelmet 27 százalék egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli.

Akik korábbi választásuk alapján az átalányadózás szabályai szerint állapítják meg jövedelmüket, azoknál az állattenyésztésből vagy állati termék előállításából származó bevétel 6 százaléka, egyéb őstermelői tevékenységből származó bevétel (ideértve a támogatások összegét is) 15 százaléka a jövedelem. Ez a számítási mód 8 millió forint - támogatások nélküli - bevételi összeghatárig alkalmazható, ennél több bevétel esetén az általános jövedelemszámítási szabályok szerint kell megállapítani a jövedelmet. Az átalányban megállapított jövedelem után 15 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége van az őstermelőnek.

A témáról bővebb tájékoztatás kérhető a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén a 06 40/42 42 42-es számon, valamint ügyfélszolgálatainkon. A legfontosabb tudnivalók a NAV honlapján a www.nav.gov.hu-n is megtalálhatók.

Címkék: NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.