Városlista
2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2011. December 20. 13:49, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mozgolódik az észak-koreai hadsereg

Mozgolódik az észak-koreai hadsereg

Kim Dzsong Il halálának bejelentése után visszarendelték a laktanyákba az észak-koreai hadsereg számos egységét, amelyek éppen téli hadgyakorlatukat tartották – jelentette kedden a Yonhap hírügynökség.

A dél-koreai hírforrás azt is tudni véli, hogy az északi hadsereg összes alakulatánál szigorították a biztonsági intézkedéseket. Mindazonáltal egyelőre nincsenek olyan jelek, amelyek szokatlan csapatmozgásokra vagy provokációkra engednének következtetni – tette hozzá a Yonhap.

A dél-koreai kormány kedden „részvétét nyilvánította az észak-koreai népnek” Kim Dzsong Il halála miatt, ugyanakkor bejelentette, hogy nem képviselteti magát hivatalosan a pjenjani rezsim vezetőjének december 28-ra kitűzött temetésén.

Amerika támogat

Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Japán nemzetvédelmi lépéseit annak nyomán, hogy hétfőn ismertté vált az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il halála. Barack Obama negyedórás telefonbeszélgetést folytatott Noda Josihiko miniszterelnökkel, hangsúlyozva: az Egyesült Államok „eltökélt szoros szövetségesei, köztük Japán megvédelmezésére”. Az elnök kiemelte annak fontosságát, hogy megőrizzék a Koreai-félsziget és az egész térség stabilitását.

Kína gyászol

Kína külügyminisztere megbeszéléseket folytatott Kim Dzsong Il halála kapcsán dél-koreai partnerével és Hillary Clintonnal, az amerikai diplomácia vezetőjével is. Liu Vej-min külügyminisztériumi szóvivő Pekingben kedden elmondta, a felek egyetértettek abban, hogy fontos a Koreai-félsziget stabilitásának megőrzése. Tájékoztatóján Liu lényegében pekingi látogatásra invitálta a phenjani rezsim új vezetőjét, Kim Dzsong Unt. Mint mondta, „Kína és Észak-Korea mindig is fenntartotta a magas szintű látogatásokat, és szívesen látjuk az (új) észak-koreai vezetőt egy látogatásra egy kölcsönösen megfelelő időpontban”.

A kínai államfő kedden részvétlátogatást tett Észak-Korea pekingi nagykövetségén. Hu Csin-tao személyesen fejezte ki együttérzését Ki Dzsong Il halála kapcsán. Kína a legfontosabb szövetségese Észak-Koreának, amely az utóbbi években egyre inkább függő viszonyba került nagy szomszédjától.

A hivatalos kínai média is kulcsfontosságúnak minősítette kedden, hogy Kim Dzsong Il halála után óvatos legyen a politikai átmenet Észak-Koreában, s megőrizzék az ország stabilitását.

Nyitott koporsó

Phenjanban ezrek vonultak el kedden az elhunyt vezető nyitott koporsója előtt, hogy búcsút vegyenek az Észak-Koreát 1994 óta irányító Kimtől. Az állami televízió beszámolójában látható volt a politikus felravatalozott holtteste. Magas rangú politikai vezetők, élükön a kijelölt utóddal, Kim Dzsong Unnal, sorra fejet hajtottak a vörös drapériával borított koporsó előtt.

A kommunista országban félárbocra eresztették a zászlókat a középületeken, laktanyákon, gyárakon, hivatali épületeken. Kim temetése december 28-án lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 11:08, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 543 millió, a halálos áldozatoké 6,327 millió a világon

A világon 542 897 046 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 327 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2022. Június 24. 18:04, péntek | Külföld

Belga miniszterelnök: nehéz tél elé nézhet Európa

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni

2022. Június 24. 16:24, péntek | Külföld

Leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken

A német közüzemi hálózati felügyelet vezetője szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken.

2022. Június 24. 06:00, péntek | Külföld

Belgium szabályozza az elektromos rollerek használatát

Belgium szabályozást vezet be július elsejétől az elektromos rollerek használatára a balesetek számának csökkentése, valamint a rendezetlenül leparkolt eszközök okozta bosszúság elkerülése érdekében