Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Április 18. 16:09, hétfő | Helyi
Forrás: Dombóvári Rendőrkapitányság

Nagykónyiig üldözték a rendőrök a zsaroló családot

Nagykónyiig üldözték a rendőrök a zsaroló családot

Bejelentés nélkül foglalkoztatta egy dombóvári vállalkozó azt a férfit, akit családjával együtt április 14-én vett őrizetbe a Dombóvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya. A rendőrség által ma nyilvánosságra hozott részletek al

M. József 42 éves szakcsi lakos és családja azzal fenyegette meg a munkaadóját, hogy amennyiben nem fizet meg részükre 615600 Ft-ot, az általuk beszerzett iratok alapján feljelentést tesznek ellene a bíróságon, mivel bizonyítékkal rendelkeznek arról, hogy a vállalkozó több személy vonatkozásában is elmulasztotta a bejelentési kötelezettségét, ezzel többek között a zsarolónak és családjának anyagi hátrányt okozott.

M. József és élettársa S. Andrea (36 éves) is a vállalkozó alkalmazásában állt korábban. Közben M. József üzemi balesetet szenvedett, melyet követően vált ismertté számukra, hogy nem voltak bejelentve, így nem illeti meg őket társadalombiztosítási járulék.

A sértett feljelentését megelőzően sor került két személyes találkozóra is a vállalkozás dombóvári telephelyén, ahol a zsaroló pár több alkalommal kihangsúlyozta, hogy csak és kizárólag a követelt összeg megfizetése ellenében hajlandóak a feljelentéstől és az általuk beszerzett iratok nyilvánosságra hozatalától elállni. A sértett a fenyegetésben elhangzott súlyos hátrány kilátásba helyezésének hatására a követelt összeg kifizetésébe beleegyezett, a pénz átadásának helyét és időpontját M. József közölte vele telefonon.

Ezek alapján az újabb találkozóra április 14-én 11 órakor került sor a kocsolai benzinkútnál.

Ezt követően döntött a vállalkozó a feljelentés mellett, melyhez a már említett telefonbeszélgetés hangfelvételét becsatolta.

A rendelkezésre álló adatok alapján alig három órája maradt a rendőrségnek az akció megszervezésére. A nyomozók 10.30-kor elfoglalták helyüket a felállítási helyeken, majd megjelent a vállalkozó is, zsebében a rendőrség által rögzített sorszámú bankjegyekkel.

A megbeszélt időpontban - azaz 11.00 órakor - megérkezett gépkocsival M. József élettársa és két gyermeke társaságában. Ezután S. Andrea a sértett járművéhez ment és beszállt. Megtörtént a pénzt tartalmazó boríték átadása, melyet követően egy dossziét adott át M. József a sértettnek.

Ekkor kezdődött meg a rendőri akció a gyanúsítottak elfogására. A gyanúsítottaknak járó motorú járművükkel először sikerült egérutat nyerniük. Hiába álltak keresztben a lehetséges menekülési útvonalak mindegyikén a rendőrautók, a Nagykónyi felé vezető úton az árokba hajtva sikerült tovább menekülnie a zsarolóknak.

A menekülőket végül Nagykónyi belterületén sikerült több szolgálati járművel megállítaniuk a rendőröknek. Azonban egyikük ellenállt. Rátámadt az őt megbilincselni készülő rendőrre és a szolgálati járműbe is több alkalommal belerúgott. Ekkora kiderült az is, hogy a menekülés során a zsarolók megpróbáltak megszabadulni a bizonyítékoktól. Összeégett bankjegyeket találtak ugyanis a rendőrök a járműben, melyek közül a felismerhetők sorszámai megegyeztek a korábban a sértett által bemutatottakéval. (Írásunk a kép után folytatódik.)



M. Józsefnél egy lőszernek látszó tárgyat találtak is a rendőrök, így házkutatást tartottak a család házában, melynek során összesen 17 db sörétes lőszernek látszó tárgyat foglaltak le.

Az eljárás során mind a négy előállított személyt gyanúsítottként hallgatták ki egy rendbeli zsarolás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, M. Józsefet és a fiatalkorú M. Renátót pedig lőszerrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt is. Továbbá a Szekszárdi Nyomozóügyészségen feljelentést tettek M. Alex ellen hivatalos személy elleni erőszak elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A négy gyanúsított közül hármat vettek a nyomozók őrizetbe, egyikük ugyanis még fiatalkorú. A fiatalkorú elkövetőre tekintettel a Szekszárdi Városi Ügyészség Fiatalkorúak Ügyészénél tettek előterjesztést az őrizetben lévők előzetes letartóztatásának indítványozására, azonban az ügyészség döntése értelmében őrizetük megszüntetésére került sor másnap, április 15-én, azaz szabadlábon védekezhetnek.

A zsarolás 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A hivatalos személy elleni erőszak alapesete 3 évig terjedő, míg a lőszer engedély nélküli tartása 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.