Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2010. December 29. 11:43, szerda | Helyi
Forrás: dombovartv.hu, dombovar.hu, a szervezők

„Nem hülyeséggel” töltötték az idejüket

„Nem hülyeséggel” töltötték az idejüket

Olyasmi történt Dombóváron a karácsonyi ünnepek előtt, amire mostanában nem nagyon van példa. Fiatalok tömegesen és rendhagyó módon fejezték ki a közösséghez tartozásukat és igényüket a tartalmas cselekvésre.

Nagyot nézhettek azok a mit sem sejtő járókelők, akik december 16-ikán délután három óra előtt tévedtek a dombóvári Hunyadi téren álló Napsugár Áruház környékére. Na, és persze a mindig rohanó, körömrágó úrvezetőknek is különleges alkalom volt ez: a - szokás szerint éppen az orruk előtt pirosra váltó -lámpa helyett valami sokkal személyesebb akadályba ütköztek pár percig.

A kisváros főterének egy éve átalakítottcsomópontjának - autósok által normál esetben egyébként jól megérdemelt - sávjaira „ebből meg mi lesz?” jelleggel tódulnak be nemfeltétlenül rétegesen öltözött, mikulássapkás, rénszarvasagancsos vagy éppen sapkátlan fiatalok. Mondhatni, nincs éppen meleg.A gyanútlan gyermekes szülőnek így önkéntelenül is eszébe juthat az anyukájától gyermekkorában hallott és azóta magáévá tett gondolat: „Nem fázol, nem fázol, csak megfázol”.

Bár egyedül talán az áruház letűnt életérzést sugárzó neve emlékeztet a jó időre, ez sem veszi el a kedvét annak a vagy kétszáz fiatalnak, hogy valami szokatlant tegyen a szürke téli égháttér előtt-alatt… Ekkor nyugodhat meg végleg a be nem avatott, aggódó szülő: mozogni fognak. Nem is akárhogyan. A méretes hangszórókból ömlő zenére intenzív, koreografált és begyakoroltnak tűnő hullámzásokba, riszálásokba, ringatózásokba, kéz-, láb-és vállmozdulatokba, valamint forgásokba kezd az ifjú tömeg.

Felmerül az emberben, hogy mintha már hallott vagy látott volna ilyesmit. Hogy is hívják? Izé? „Villámcsődület” – böki odavalaki a kíváncsiskodó tömegből. Á, tényleg! Jó magyarosan: flash mob. És valóban, az itt éppen ötsávos négysávos három-négy perc múlva ki is ürül. Az autósok végre felsóhajthatnak. De a tánc még többször megismétlődik a Napsugár előtti korzón.

„Nem semmi” - mondom magamnak: ennyi ember egy csütörtök délutánon egy húszezres vidéki város főterén. És mivel kiderül rólam, hogy történetesen éppen egy induló portál hírszerkesztője vagyok, nem bírok magammal, ésutánanézek a dolgoknak…

A népszerű netes keresőbe írom, hogy azt mondja: „flashmob”. A Wikipedia meg így: „emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik.” http://hu.wikipedia.org/wiki/Vill%C3%A1mcs%C5%91d%C3%BClet

További keresés után pedig kiderül, hogy a kezdeményezés a „Dombóvár köszönti Európát” nevet viselte. A felhívásnál szerepel egy mobilszám. Bölöny Erika szervezőtől megtudom, hogy a céljuk az volt, hogy a manapság erősen hiányzó közösséghez tartozást gerjesszék fel azzal, hogy összehozzák a dombóvári fiatalokat egy táncra. Vagy ahogy a bázist jelentő, augusztus vége óta gyakorló tizenegy fős helyi hip-hop tánccsoport egyik ifjú tagja nyilatkozik a tévének: „… és nem hülyeséggel töltik el az idejüket.”

Úgy tűnik, a bulinak ígérkező akcióban való részvétel ízét megérezte a város diáksága - kb. 500-an jelentkeztek és gyakoroltak kisebb csoportokban. Aztán lehet, hogy többeknek valami közbejött, vagy végül esetleg cikinek érezték a szereplést, mindenesetre a megjelent közel kétszáz táncos is hatalmas dolog egy ilyen egyénieskedő világban. Ja, és persze sokan a helyszínen és később telefonon sajnálkoztak, hogy kimaradtak a csődületből…

A szervező hölgy még hozzáteszi, hogy remélik, nem ez volt az utolsó eset, hogy "Dombóvár köszöntiEurópát". Szeretnék, ha a január elejétől továbbra is aktívan gyakorló hip-hop csoporthoz sokan csatlakoznának, ésjövőre nagyobb tömeggel újrázna a megmozdulás. Sőt, egyáltalán nem bánnák, hamás városok is bekapcsolódnának.

Vajon hogyan szóltak egyenesen Európához? A mai, internetes korban a YouTube "csodákra" képes. A megmozdulásról a szervezők által készített elsőfelvétel elérhető a népszerű videómegosztón, éside kattintva megnyitható: http://www.youtube.com/watch?v=vYRGR3yNbSU. Készülnek egyébként egy újabb, interjúkat is tartalmazó anyaggal. Amennyiben ez is felkerül a netre,szintén felhívjukmajd rá olvasóink figyelmét.

Addig is ajánljuk figyelmükbe még a fotósunk, Melinda által készített képekből összerakott galériánkat:

http://www.infodombovar.hu/szorakozonegyed/galeriak/egyeb/nem_hulyeseggel_toltottek_az_idejuket/

CS.G.CS.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 28. 09:58, szerda | Helyi

XVII. Dombóvári Mix Röplabda Kupa Dombóváron

Február 24-én 17. alkalommal rendezte meg a Dombóvári Mix Röplabda Kupát a Dombóvári Amatőr Röplabda Club Szabadidős Egyesület.

2024. Február 27. 08:23, kedd | Helyi

Bor- és pálinkaversenyt tartottak Döbröközön

Az önkormányzat az idei évben is megszervezte a gazdák bor- és pálinkaversenyét. 13 bor és 17 pálinka minta érkezett be a bírálatra.

2024. Február 26. 10:18, hétfő | Helyi

Nem volt elég széles az úttest a dombóvári kerékpárosnak

A dombóvári rendőrök a város bevezető szakaszán a 61-es főúton ellenőrizték azt a helyi kerékpárost, aki jó indulattal sem volt vezetésre képes állapotban, amikor megállították.

2024. Február 26. 08:44, hétfő | Helyi

A vetési varjú fészkek eltávolítását végzik a napokban Dombóváron

A munkálatok ideje alatt rövid ideig tartó, szakaszos útlezárások várhatóak.