Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 22. 23:45, vasárnap | Helyi
Forrás: muemlekem.hu, Németh Gabriella, dr. Kriston Vízi József

Ngabi idénymásodik a műemléki portál játékában

Ngabi idénymásodik a műemléki portál játékában

A műemlékem.hu emlékfelkereső játéka negyedik évadjában a három dél-dunántúli megye első és az országos összesítés második helyezettje lett az „ngabi” néven versenyző dombóvári Németh Gabriella.

A műemlékem.hu a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület közös támogatásával létrejött játék, amelynek célja, hogy épített örökségünket megismerjük, az épületek sorsát figyelemmel kísérjük, s akár új építményekkel bővítsük a hazai védett műemlékek listáját.

A játék lényege, hogy a regisztrált játékosoknak minél több - országos, illetve helyi védelem alatt álló - műemléket kell felkeresniük személyesen, GPS-készülékkel kell bemérniük a cél koordinátáit, majd jelentésükben ezeket feltölteni a www.muemlekem.hu honlapra. A felkeresés igazolásaként a játékosoknak saját fotókat is fel kell tölteniük, érdemben kell értékelniük a védett emlék állapotát, továbbá szöveges tájékoztatót is csatolniuk kell az adott műemlékről. A bejelentések a műemlékem.hu adatbázisába illesztéskor pontszámot kapnak attól függően, hogy korábban már megtalálták-e a műemléket, illetve az milyen régen történt. A pontértékeket az adott településen lévő védett műemlékek száma, illetve az utolsó felméréstől eltelt idő befolyásolja.

A negyedik évadban egyedül a Dombóvári Városszépítők Épített Örökség Munkacsoportjában tag Németh Gabriella volt képes lépést tartani a 9836 pontot összegyűjtő „guess.who”-val, aki mögött végül 475 ponttal kevesebbel végzett. A játék 2008. évi kezdete óta cikkünk írásáig ngabi összesen 25366 pontot szerzett, és ezzel az abszolút harmadik helyen áll. Eddigi pontjait 17 megye mintegy 400 településen járva gyűjtötte össze úgy, hogy 3476 jelentést rögzített, alkalmanként legalább tíz fotóval.

A korábbi idényekben nyújtott örökségdokumentáló tevékenységének elismeréseként a KÖH ajándékaként kapott két tárgyat - egy római kori mécsest és egy egyedi Zsolnay-épületdísz kis szériás mását - Németh Gabriella nemrég átadta megőrzésre a Városszépítők által gondozott Helytörténeti Gyűjteménynek. A tárgyak a Szabadság utcai „kiskastélyban” megtekinthetők.

A dombóvári örökségvadász egyébként az évad győzteseként végzett a portál Határeset című játékán, amelynek a célja a Kárpát-medence, mint kulturális környezet épített örökségének felderítése. Szintén a műemlékem.hu játéka a Keresztes hadjárat, ahol azokról a keresztekről lehet jelentéseket készíteni, amelyek nem síremlékek részei. A négy évad országos összesítésében Németh Gabriella itt a negyedik helyen áll 870 felkeresett kereszttel, amelyek közül 579-et ő fedezett fel elsőként.

Képünkön: dr. Szőke Sándorné és dr. Kriston Vízi József gratulál az örökségvadásznak (jobbról)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.