Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 18. 14:15, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Október 23. - Csizmadia László: a békemenet azt üzeni, nem maradunk adósrabszolgák!

Október 23. - Csizmadia László: a békemenet azt üzeni, nem maradunk adósrabszolgák!

A békemenet egyik szervezője szerint az október 23-ai rendezvény azt üzeni a világnak és a pénzhatalmaknak, hogy a magyar nép nem tűri az adósrabszolgaságot, miként korábban sem tűrte; Csizmadia László csütörtökön sajtótájékoztatón azt is mondta, hogy a békemenetre pártállástól függetlenül várnak minden magyar embert.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója és szóvivője közölte, a menet csendes és kulturált lesz, pártpolitikusokat nem várnak rá, és politikai beszéd sem hangzik majd el. Mint mondta, tisztelegnek az emlékük előtt, emlékezni fognak azokra az 1956-os szabadságharcosokra, akik vérüket adták, és ha rövid időre is, de kivívták a magyar nép szabadságát.
A szóvivő elmondta, a mártír és nemzeti hős Nagy Imre miniszterelnökre is emlékezni akarnak, aki "a kommunizmus hazug álmából felébredve" szembeszállt a gyarmatosító szovjet hatalommal, és kiállt Magyarország szuverenitása mellett.
Közölte, a békemenet demonstrálja azt is, hogy továbbra is megvédik Orbán Viktor miniszterelnököt, és kiállnak mellette; a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) pedig azt üzenik, ne pártpolitizáljon. Hozzátette: baráti jobbot nyújtanak minden segítőkész szervezetnek, azonban nem hagyják pénzügyi manőverekkel leváltani a kormányt.
A békemenet azt is üzeni, hogy az igazságra - egyebek mellett az országra hagyott magas államadósságra és a korábban "felvett és eltapsolt" IMF-hitelre - emlékeztetik a 2010-ben megbukott "szoclib koalíciót", amely megbukott képviselőinek bocsánatot kellene kérniük a magyar néptől, mert adósrabszolgaságba sodorták az országot - jelentette ki. Hozzátette: el kell tűnniük a politikai életből azoknak, akik éjjel-nappal hazudtak, mert ők azok, akik megcsúfolják a szociáldemokrácia elveit, és szétmorzsolják a híveit.
A békemenet október 23-án kora délután - a korábbiaktól eltérően - a Széna térről indul, és a Margit körúton, a Margit hídon át, a Nyugati pályaudvart érintve, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át ér a Kossuth térre, az állami ünnepségre. A szóvivő azt kérte, mindenki hozzon magával magyar zászlót, de mint mondta, várhatóan sok lengyel zászló is lesz a menetben.
Bencsik András, a Demokrata újság főszerkesztője azt hangoztatta, annyi békemenetet szerveznek még, amennyire szükség lesz annak érdekében, hogy megvédjék Magyarország függetlenségét, és hogy nyilvánvalóvá tegyék, ragaszkodnak a 2010-es választáson kifejezett érvényes népakarathoz.
Fritz Tamás, a CÖF másik alapítója azt hangoztatta, azért kell újra békemenet, mert a januári "félmilliós, elsöprő erejű" rendezvény óta sem szűnt meg a nemzetközi támadássorozat a kormány és az ország ellen. Közölte, az akkori békemenet megmentette az Orbán-kormányt. Hozzátette: a kormányfő is azt mondta neki, hogy a békemenet utáni brüsszeli megbeszélésein "egészen másképp beszéltek vele Barrosóék, (...) kellő tisztelettel".
Közölte, még egyszer be kell bizonyítani a nemzetközi közvéleménynek, hogy a társadalom többsége ott áll a kormány mellett. Szerinte azért is szükség van a menetre, mert a kormánnyal szemben a "belső támadás" is felerősödött, és ezt 23-án demonstrálni is kívánják különféle ellenzéki csoportosulások. Ez szerinte olyan kihívás, amely elől nem lehet és nem is szabad kitérni. Elszántak abban, hogy megvédjék az Orbán-kormány által létrehozott értékeket és eredményeket - mondta.
A sajtótájékoztatón bemutatták a januári békemenetről kiadott, Egy a haza - Békemenet 2012 című, 150 oldalas színes, a menet fényképeivel illusztrált könyvet.
A kötet egyik szerzője, Bayer Zsolt újságíró arról beszélt, hogy a könyv állhatott volna akár egyetlen lapból is, az első oldalon olvasható Harc a Nagyúrral című Ady Endre versből, hiszen a vers ma legalább annyira aktuális, mint 1905-ben volt, a "disznófejű Nagyúr" minket is megöl, ha hagyjuk. Mint mondta, erről szól a könyv, és erről szólnak a békemenetek is.
Bayer Zsolt - Fritz Tamáshoz hasonlóan - úgy vélte, januárban a kormányt a félmillió utcára vonuló ember mentette meg. Közölte, Orbán Viktor azt mondta neki a békemenet után, "megbuktatták volna Brüsszelből, ha nincs békemenet". Bayer Zsolt hozzátette, "most ugyanerre készülnek (Brüsszelben)", ezért most is meg kell mutatni az Európai Uniónak, hogy "még mindig nem hagyjuk a kormányt".
Elmondta, a könyvet Bencsik Andrással írták, és olvasható benne egy Orbán-interjú is. Közölte, "kordokumentumnak" egy sajtószemle is található a kötetben, azért, hogy később pontosan lássák, "mit művelt (...) Magyarországgal és a magyar kormánnyal a hazai és a nemzetközi média".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk