Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Október 09. 18:02, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Országos rendezvénysorozat indul a táj nemzetközi napja alkalmából

Országos rendezvénysorozat indul a táj nemzetközi napja alkalmából

Országos rendezvénysorozat indul a táj október 20-i nemzetközi napja alkalmából, amelyhez több magyar szervezet is csatlakozott – közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

Közleményük szerint az Európa Tanács kezdeményezésére az Európai Táj Egyezmény megnyitásának napját 2017-től Európa-szerte a táj nemzetközi napjaként ünneplik.

A szervezetek Magyarországon idén is változatos programokkal igyekeznek felhívni a magyar táj értékeire és védelmére a lakosság figyelmét.

Közölték: az éghajlatváltozás miatti szélsőségek hatásának mérséklése érdekében a többletvizeket vissza kell tartani, amelyhez a tájgazdálkodás reformja is szükséges. A táj és a víz kapcsolatának javítása a lakosság, az agrárium és az önkormányzatok összefogásával valósulhat meg, amelyhez az agrártárca és a Belügyminisztérium mintaprojektjei nyújtanak segítséget.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére a vízügyi igazgatóságok olyan projektek eredményeit mutatják be a helyben érintetteknek, amelyben a beavatkozások figyelembe veszik a táj komplexitását, természeti és kulturális értékét egyaránt őrizve járulnak hozzá az emberi jóllét növekedéséhez.

A nemzeti park igazgatóságok és a natúrparkok immár hagyománynak tekinthető módon terepi programokkal, túrákkal, tájsétákkal várják az érdeklődőket, ahol a táj jellegzetességeit megtapasztalva kerülhetnek közelebb az érdeklődők az adott táj természeti és kulturális értékeihez.

Kitértek arra is, hogy pénteken nyílik meg az esztergomi Duna Múzeum új állandó kiállítása, a VÍZEUM, amely a víz és az ember kapcsolatát eddig soha nem látott módon mutatja be. A múzeum nyílt napot tart a táj nemzetközi napján, akkor a VÍZEUM kiállítás, a múzeum Látványtára és Galériája ingyenesen látogatható lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.